El Mercat de l'Audiovisual de Catalunya més plural se celebrarà el 6 i 7 de juny a Roca Umbert
A la 19a edició del MAC hi tindrà un especial protagonisme la ràdio i comptarà amb la presència de Mònica Terribas, Jordi Basté, Empar Moliner i LAia Altarriba, entre altres
La 19a edició del Mercat de l'Audiovisual de Catalunya (MAC), que se celebrarà el 6 i 7 de juny al recinte de Roca Umbert de Granollers i per al qual s'esperen un miler d'inscripcions, serà "el més plural" de la seva història, segons l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral, i comptarà amb alguns dels noms més mediàtics del país.
"Ens situacions complicades, hem aconseguit sumar", assegurava Mayoral a la presentació del MAC, celebrada aquest matí al plató de VOTV. Per a l'alcalde, el Mercat obre noves perspectives i fronteres, des del punt de vista mediàtic i econòmic.
De fet, la regidora de Processos Estratègics i Comunicació, Alba Barnusell, destacava també el MAC com a espai de reflexió del sector "en moments complicats per als mitjans a Catalunya" i com és un "espai de xarxa" i de trobada de totes les institucions –de fet, a la roda de premsa hi ha hagut tant presència de la Generalitat, a través del director general de Mitjans de Comunicació, Jordi del Río; com de la Diputació de Barcelona, amb Francesc Pena, conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local (XAL).
La ràdio i els podcasts
També hi era present el director de l'Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB), Josep Maria Martí, que l'any passat ja presentava el seu informe sobre la ràdio al país en el context del MAC i que enguany hi ha programat un programa sobre els podcast i els Nous territoris de l'àudio digital. "El so torna a ser un element rellevant de la comunicació i la ràdio reviscola gràcies a l'àudio digital, el consum del qual incrementa arreu", assegurava Martí. En la jornada hi participaran, entre altres, el director de la Cadena SER, Antonio Hernández Rodicio; el director i cap de programes de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo i Santi Faro, i el director de Ràdio Arenys –degana de les emissores municipals–, Josep Bayo. El programa també tindrà una representació de podcasters de tot l'Estat i un seguit d'experts arribats de França i Holanda.
"Pensem que la ràdio ha de tenir un punt de trobada estable a Catalunya i volem convertir el MAC en un centre de debat de la ràdio catalana i europea", concloïa Martí.
Així, Basté i Terribas analitzaran com afecten els nous formats, com el podscasts, en els programes de ràdio convencionals, mentre que Genís Roca, expert en negoci digital, parlarà sobre creadors i continguts, i noves oportunitats creatives. L'organització també destaca una altra taula, que serà moderada per l'expert en Internet Josep Maria Ganyet, i que comptarà amb els consultors de comunicació Míriam Hatibi i Marc Argemí, i el fotoperiodista Jordi Borràs, que analitzaran la incidència de les fake news a Internet.
El periodisme decent
El Departament de Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha volgut que el context polític i de regressió democràtica també sigui present a la reflexió i ha programat la taula rodona Sector audiovisual i periodisme decent en temps d'incertesa, que comptarà amb la periodista i escriptora Empar Moliner, com a moderadora d'una taula amb presència de la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet; la directora de la Jornada, Laia Altarriba, i la presidenta del Comitè d'Empresa de TV3, Roser Mercadé. Jordi del Río explicava que s'hi parlarà dels atacs a la llibertat d'expressió, el fenomen de les fake news i la precarietat laboral en el sector.
Internacionalització dels continguts locals
Davant les dificultats del sector audiovisual al país, tant el Clúster Audiovisual de Catalunya com la XAL faran èmfasi en la internacionalització dels projectes audiovisuals i en l'obertura cap a mercats exteriors. En aquest sentit, Pena avançava que la XAL portarà al MAC la primera distribuïdora internacional –una empresa italiana– que "ha volgut fer acords amb mitjans locals".
Precisament, el director del MAC, Josep Maria Codina, destacava com tot i que "seguim entestats a parlar de comunicació de proximitat, els temes com la internacionalització són claus". Codina també agraïa a les institucions i privats les aportacions al MAC, que han consolidat, malgrat la crisi, un pressupost de 114.000 euros anuals per al Mercat.
Més de 40 empreses a la Fira
Codina també destacava el creixement de la Fira MAC, que enguany aplegarà més de 40 empreses, algunes de les quals vingudes de França i Holanda. A més, la zona de la Fira, que es farà a la nau Dents de Serra, tornarà a tenir un espai per les darreres novetats en drons i realitat virtual. En aquest últim cas, hi serà present l'empresa Broomx, que ha desenvolupat una tecnologia pionera que permet reproduir contingut immersiu sense necessitat d'utilitzar ulleres, ni pantalles ni projeccions.
Col·laboracions amb entitats locals
Codina també posava en valor la nova edició del concurs de guió de Projectes Transmèdia, així com la col·laboració iniciada amb el Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Granollers que organitza Fantàstik Granollers, per la qual es destinarà una dotació econòmica al Premi del Jurat del Curtàstik, el concurs internacional de curtmetratges de la secció competitiva d'aquest certamen que se celebra al novembre. A més, Fantàstik portarà el dimecres el gènere fantàstic al MAC amb projeccions de curtmetratges multipremiats internacionalment a festivals com el de Sitges.
D'altra banda, el festival Panoràmic, que s'estrenava l'any passat, proposa al MAC la sessió Aturar-se a penjar les imatges, una reflexió sobre el consum visual, a càrrec de Fèlix Pérez-Hita, realitzador, guionista i editor.