La segona edició del Panoràmic s'avançarà al setembre i es dedicarà al maig del 68

El festival de la imatge vol recuperar l'esperit del lema 'The whole world is watching'

Cultura

El festival de la imatge Panoràmic, que s'estrenava el novembre passat, ha decidit avançar les dates de la segona edició, que es farà del 27 al 30 de setembre d'enguany, i que pretén posar el focus temàtic en el maig del 1968, tot recuperant el lema The whole world is watching (El món sencer està mirant).

Panoràmic és un esdeveniment que abraça el món de la imatge des d’una òptica singular i inèdita, i que explora, d’una banda, la relació entre els llenguatges audiovisuals per excel·lència, el cinema i la fotografia, i, de l’altra, obre les portes a nous camins molt més experimentals i innovadors a través de les noves narratives audiovisuals i les noves tecnologies.

Panoràmic dedicarà la programació d’enguany a commemorar l’esperit rebel i transgressor dels joves que, el 1968, emmirallats en una societat utòpica, clamaven contra la guerra, el consumisme i el capitalisme, alhora que reivindicaven nous valors, com el feminisme, el pacifisme o l’amor lliure. El món sencer està mirant, cridaven centenars de joves a les portes de la Convenció del Partit Demòcrata, que se celebrava a Chicago l’any 1968, mentre les càmeres de televisió retransmetien en directe la impunitat de
les càrregues policials totalment desproporcionades. Uns mesos abans, a França, els joves universitaris s’aixecaven contra el poder del general De Gaulle i protestaven activament contra l’imperialisme americà i el creixent i imparable consumisme. També el 1968 van succeir altres fets significatius: els assassinats de Martin Luther King i Robert Kennedy, la Primavera de Praga o la matança a la plaça de Tlatelolco a Mèxic. Mentrestant, la televisió, el mitjà de comunicació més popular, s’erigia com a l’instrument propagandístic i de control de masses per excel·lència. I tot plegat, en un context de canvis que abraçava les dècades del 60 i 70. Van ser uns anys on la imatge va tenir un paper primordial i definitiu. El cinema, la fotografia, el vídeo i la televisió traslladaven a l’opinió pública el discurs oficial i el no oficial. A banda, però, dels grans grups de  comunicació i mediàtics, els cineastes, videorealitzadors, fotògrafs i artistes oferien un contrapunt crític al poder. La contrainformació es posava en marxa.

Avanç de programació

És a partir d’aquest context històric i social de les dècades dels 60 i també
70 que Panoràmic oferirà una extensa programació relacionada. S’obriran
espais de reflexió i debat, i altres de més artístics i també lúdics. L’objectiu és que el públic pugui gaudir, aprendre i experimentar l’art, el cinema i la fotografia, tot passejant pels carrers de Roca Umbert i per diferents espais expositius de la ciutat.

La programació cinematogràfica comptarà amb una selecció d’una vintena de curtmetratges i llargmetratges, en relació amb el 1968 i en el context d’aquella dècada, es projectaran a les instal·lacions de Roca Umbert, de manera ininterrompuda durant tot el cap de setmana del festival. La selecció de pel·lícules va a càrrec del comitè assessor del festival, format per Andrés Hispano, Fèlix Pérez-Hita, Joana Hurtado i Joan Fontcuberta.


Les convocatòries internacionals La Tèrmica LAB i La Porxada Doc aposten per les noves narratives, els nous llenguatges audiovisuals i els nous creadors. S’obrirà la convocatòria internacional La Tèrmica LAB —la part més expandida i experimental del festival— i es convidarà els artistes audiovisuals a explorar nous camins expressius inspirant-se en el lema que proposa el festival. Les obres podran ser gifs animats, vídeo, fotografia, instal·lacions audiovisuals o qualsevol tecnologia basada en la imatge fixa o en moviment i/o la hibridació entre elles. D’entre les propostes rebudes, se seleccionarà una desena d’artistes que exhibiran la seva obra de forma col·lectiva en el singular espai La Tèrmica, i en què es posarà en diàleg el
patrimoni industrial amb l’art més avançat i innovador.

La convocatòria internacional La Porxada Doc, l’espai dedicat al nou documentalisme en format de curtmetratge, s'obrirà amb una crida als nous creadors perquè proposin curtmetratges o peces audiovisuals de caràcter documental i explorin temes derivats del concepte que proposa el festival: la revolta, la rebel·lió, el món de la comunicació o els moviments socials i/o polítics. Els responsables del festival seleccionaran les millors obres, que seran projectades a Roca Umbert durant els dies del festival.

Projecte ArxiuGR

Amb l’objectiu d’oferir una nova mirada sobre el patrimoni audiovisual de Granollers, cada any es convidarà un artista perquè explori el contingut fotogràfic i cinematogràfic de l’Arxiu de Granollers i en formuli una proposta artística. L’artista seleccionada per realitzar aquesta primera intervenció ha estat Pilar Rosado, resident a Roca Umbert.

Exposició 'El Gran Río'

És una instal·lació audiovisual produïda pel Círculo de Bellas Artes de Madrid que, segons els seus comissaris, explora els conceptes de revolució, resistència, rebel·lió i revolta. Són fragments de diaris, revistes i petites pel·lícules o arxius audiovisuals que recuperen i visibilitzen les lluites socials i polítiques dels últims 50 anys.

A més, el festival es complementarà amb exposicions, tallers per a infants i conferències, així com amb una programació cinematogràfica a càrrec del Cineclub de l’Associació Cultural.

A més, aquesta edició el festival, que promou l'Ajuntament i Roca Umbert amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, oferirà un programa educatiu adreçat als instituts de Granollers.

També hi col·laboren la Fundació Lluís Coromina, l’Associació Cultural Cineclub de Granollers, VOTV-Vallès Oriental Televisió, l’Arxiu de Granollers, el Merca Audiovisual de Catalunya, el Museu de Granollers i el Círculo de Bellas Artes de Madrid. Panoràmic Granollers és una iniciativa de Grisart. L’equip de direcció està format per Laia Casanova, Fidel Balaguer, Jesús Vilamajó, Joan Fontcuberta i Albert Gusi.

Edicions locals