'Bombes', una reflexió sobre la memòria històrica, es presenta al Centre Cultural

El curtmetratge està dirigit per Helena Pielies i Vicenç Viaplana, i ha estat produït per VOTV

Cultura, Societat

Plaça de la Porxada, bombardeja. Arxiu de l'Abadia de Montserrat. Fons Perera. Ajuntament de Granollers
Plaça de la Porxada, bombardeja. Arxiu de l'Abadia de Montserrat. Fons Perera. Ajuntament de Granollers

Txell Parera

De què està fet un país? I un poble? Què n'aprenem de les guerres passades? A evitar-les o a millorar-les? Aquestes són algunes de les reflexions que proposa Bombes, el curt documental dirigit per FRAU – Vicenç Viaplana i Helena Pielies– i que ha produït VOTV en el marc del 80è aniversari del bombardeig a Granollers. El projecte recull imatges d'arxiu de l'atac a Granollers, de la bomba atòmica a Hiroshima i també de la guerra a Síria, i reflexiona sobre la gestió de la memòria històrica amb un seguit de preguntes que no obtenen resposta.

"El projecte pretén reflexionar sobre el passat per mirar el present i poder construir futur. Volíem posar en valor la memòria històrica i compartir reflexions que ens han sorgit arran dels fets del 38", va explicar Pielies durant la presentació del curt, dilluns al Centre Cultural.

En aquest sentit, Albert Jordana, director de VOTV, va apuntar que "era una ocasió única d'oferir un projecte de memòria històrica des d'un punt de vista més creatiu i fer una aportació més enllà del propi seguiment que farà VOTV dels actes commemoratius del bombardeig", va assegurar.

Després de Bombes, es va projectar el documental De maig a gener. Bombardeig de Granollers 1938-1939, dirigit per Carles Riobó i produït per Granollers Audiovisual, que recull informació d’arxiu i testimonis al voltant dels bombardeigs de Granollers.

 

Edicions locals