L'alpinista Pep Vega ja està volant cap el Pakistan amb l'expedició històrica de Sergi Mingote

El granollerí intentarà pujar el Broad Peak, la dotzena muntanya més alta del món, a finals de juliol

Esports

Lluís Cortadellas i Pep Vega abans d'agafar l'avió cap el Pakistan
Lluís Cortadellas i Pep Vega abans d'agafar l'avió cap el Pakistan | Sergi Escudero

Cànoves i Samalús, Granollers, Parets del VallèsSergi Escudero

L'alpinista granollerí Pep Vega ha agafat aquest migdia a la T1 de l'Aeroport del Prat un avió amb destinació el Pakistan, on a partir de demà començarà l'aclimatació per afrontar el Broad Peak (8.047 m), la dotzena muntanya més alta del món i el primer dels sis 8.000 que el cap de l'expedició, l'alpinista paretà Sergi Mingote, es proposa pujar en menys d'un any, una fita que ningú ha aconseguit mai. 

En la roda de premsa que els expedicionaris han convocat abans d'agafar el vol, i mentre es despedien de familiars i amics, Vega ha explicat que per a ell "és un repte de superació, de vida, de demostrar-me que estic viu". La muntanya més alta que ha escalat fins el dia d'avui és l'Island Pick (6.189 m), "la qual en nivell de dificultat té una mica més d'exigència que el Broad Peak tot i ser de menys altitud". Vega s'emportarà oxigen artificial malgrat que no descarta no fer-lo servir si les coses van bé. Però ha descartat fer el K2, la muntanya que l'expedició de Mingote pujarà a continuació del Broad Peak perquè no se sent prou preparat tècnicament. "Seria una imprudència per part meva. El que sí faré és quedar-me al camp base per recolzar-los si prèviament hem fet un ascens ràpid al Broad Peak", ha afegit. De totes maneres, l'expedició ha decidit fer una aclimatació tranquila (4.500 metres en 12 dies) abans d'afrontar el primer cim per tal de començar amb bon peu.

El tercer membre és Lluis Cortadellas, de només 23 anys i veí de Cànoves. En el seu cas, intentarà pujar el Broad Peak i el K2. Si ho aconsegueix, serà l'alpinista més jove en pujar cada una de les dues muntanyes."Tinc molt respecte cap a elles, però porto mig any preparant-me física i mentalment. L'incertesa és com reaccionaré a l'alçada, ja que fins ara la muntanya més alta que he pujat és el Montblanc (4.808 m)", ha explicat. Tant el Broad Peak com el K2 els pujarà sense oxigen artificial perquè considera que és la manera natural de fer el repte tot i que respecta qui opta per altres opcions. "Prefereixo baixar si no em sento capaç d'arribar al cim abans que utilitzar oxigen artificial", ha conclòs.

Per la seva part, Sergi Mingote, el cap de l'expedició i qui s'ha proposat pujar sis 8.000 en menys d'un any, ha afirmat que "es troba en unes condicions físiques molt bones i també mentals, les quals en un repte com aquest encara són més rellevants". Però també ha recordat que assolir l'objectiu dependrà, entre d'altres, de les condicions meteorològiques. "La bona sort s'ha de buscar, però la mala sort no depèn de nosaltres", ha dit. 

El 3x2x8000 és un repte que Mingote va començar a tenir al cap després de pujar l'Everest per la vessant nord i l'any següent per la sud. "Llavors vaig pensar que seria molt maco algun cop pujar pel Tíbet i baixar pel Nepal. I si això anava combinat amb pujar a continuació el Lhotse, la cinquena muntanya més alta del món, ja seria brutal. Però poc temps més tard vaig assabentar-me que Mondinelli tenia el rècord de pujar les tres muntanyes més altes del món en 3 anys i 64 dies i vaig considerar que superar-lo era un possible repte a plantejar-me. Així ho he fet", argumenta Mingote, que en les últimes setmanes ha afegit el Broad Peak, el Manaslu i el Lhotse a la proesa. Tots ells els afrontarà sense oxigen artificial. 

D'aquesta manera, als seus 47 anys l'objectiu de Mingote és pujar els tres cims més alts del món -Everest (8.844 m), K2 (8.611 m) i Kanchenjunga (8.586 m)- i el Broad Peak (8.047 m), el Manaslu (8.156 m) i el Lhotse (8.516 m) en un any. El guió del viatge és el següent: a finals de juliol intentarà el cim del Broad Peak i a principis d'agost el del K2. A mitjans d'agost tornarà a casa i l'1 de setembre viatjarà al Nepal per afrontar el Kanchenjunga i el Manaslu amb Kipe, el seu sherpa habitual. Passarà el Nadal a casa i al març intentarà acabar el repte amb les ascensions a l'Everest i al Lhotse.

A més, el de Parets ha anunciat que no descarta fer un setè cim, el Cho Oyu (8.201 m), abans de pujar l'Everest. Si finalment el fes, ja hauria arribat als cims de la meitat dels 8.000 que hi ha. De moment el rècord -pujant sense oxigen artificial- el té el coreà Kim Chang-Ho, qui el 2013 va aconseguir pujar als catorze en 7 anys, 10 mesos i 6 dies. Però Mingote creu que ell els pot fer en la meitat del temps.

En el passat, l'alpinista paretà ja ha fet els cims del Cho Oyu, el Sisha Pangma (8.013 m) i dues vegades el de l'Everest -si el puja per tercer cop serà el primer espanyol en aconseguir-ho-, però no trepitja un 8.000 des del 2003. De totes maneres, això no significa que hagi deixat de banda l'esport d'alt nivell. Aquest temps l'ha utilitzat per pujar 7.000 i participar en ultramans.w

 

Edicions locals