'Ha de ser la base qui decideixi si cal un sindicat unitari, sabent que és una hòstia segura'

Els sindicats alternatius debaten a la Filadora sobre la necessitat de construir un sindicat nacional i de classe unitari, tot i que es mostren més partidaris d'eixamplar l'afiliació sindical alternativa

Societat, Política, Economia

Una trentena de persones van assistir dilluns a la xerrada sobre sindincalisme alternatiu al local de la Filadora - Foto: T.P.
Una trentena de persones van assistir dilluns a la xerrada sobre sindincalisme alternatiu al local de la Filadora - Foto: T.P.

La Filadora va celebrar dilluns un debat sobre la necessitat d'un sindicat nacional de classe amb representants de la CNT, la Intersindical-CSC, la COS i la IAC. Tant Assumpta Barbens (IAC), com Hug Lucchetti (COS), i també Marc Sallas (Intersindical-CSC), van apuntar que podria ser un objectiu "desitjable", tot i que no creuen que sigui viable en un futur proper.

"Seria desitjable tenir un sindicat unitari perquè reforçaria tant l'àmbit laboral com el de la construcció de la República, tot i que crec que seria el final d'un camí que hauria de començar plantejant-nos una nova estratègia laboral de ruptura", va explicar Sallas.

Lucchetti va reivindicar la "unitat d'acció" i va també va qualificar de "desitjable" la creació d'un sindicat unitari, tot i que va reconèixer que "el sindicalisme té diferents ideologies que responen a les de la classe treballadora i que ens donen pluralitat, però que també suposen una dificultat a l'hora de crear un sindicat unitari", va assegurar.

Per la seva banda, Barbens va apuntar que "ha de ser la base qui decideixi si cal un sindicat unitari, sabent que és hòstia segura", va afirmar. La representant de l'IAC va destacar la necessitat d'augmentar l'afiliació en els sindicats alternatius a UGT i CCOO, un fet que va assegurar que ja s'està produint: "Els sindicats alternatius ja estan guanyant espais perquè els treballadors s'adonen que no poden seguir amb sindicats que els venen constantment", va indicar.

En aquest sentit, Lucchetti també va assegurar que els principals esforços s'haurien de centrar "en com augmentem la sindicalització en el sindicalisme nacional i de classe. Només un 10% dels treballadors catalans està afiliat a un sindicat, cal un sindicalisme que engresqui la gent i que el vegi útil", va afirmar.

En la xerrada també es va debatre com aconseguir el transvasament d'afiliats independentistes de la UGT i de CCOO als sindicats alternatius, tot i que Genís Ferrero, de la CNT, va apuntar que "tenir independentistes no garanteix un major poder de negociació perquè els sindicats alternatius compten bàsicament amb la petita i la mitjana empresa, i les grans decisions es prenen amb les grans empreses", va assenyalar.

Sallas va assegurar que "hi ha una massa independentista afiliada en sindicats pactistes i espanyolistes que ens ha conegut arran de les vagues d'octubre i novembre. Poc abans del 8-N, tenia el telèfon col·lapsat d'afiliats de la UGT i de CCOO preguntant si la vaga era legal, perquè els seus sindicats deien que no. Això no passava fa un any, el meló s'està obrint", va indicar.

Sobre el paper que ha de jugar la classe treballadora en el procés d'independència de Catalunya, Barbens va assegurar que "la República serà d'esquerres o no serà" i va reivindicar que "ha de ser la classe treballadora qui lideri el moviment. La precarietat fa que la mobilització sigui complicada però per això cal unificar lluites, canviar el model sindical i que els sindicats ens reinventem", va afirmar.

En aquesta línia, Sallas va defensar que "cal trencar amb l'autonomisme i el pujolisme, que en l'àmbit sindical encara no s'han superat. Al contrari, s'han reforçat amb els pactes de la Moncloa, la Constitució espanyola i la corrupció sindical", va criticar.

Lucchetti també va defensar el protagonisme dels treballadors en el procés, "perquè la independència pot suposar només un canvi de bandera, però si és la classe treballadora qui lidera el procés d'emancipació nacional anirem més enllà i podrem conquerir la sobirania econòmica", va apuntar.

 

Edicions locals