'Doneu-nos els immigrants o us matarem'

La periodista Cristina Mas analitza la gestió de l'arribada de refugiats a Europa en una xerrada organitzada per Granollers vol acollir

Societat

La periodista Cristina Mas, durant la xerrada 'Morts a la Mediterània' que va organitzar Granollers vol acollir - Foto: T.P.
La periodista Cristina Mas, durant la xerrada 'Morts a la Mediterània' que va organitzar Granollers vol acollir - Foto: T.P.

GranollersTxell Parera

"Europa no té cap crisi de refugiats perquè els principals països d'acollida són Turquia, el Paquistan, Uganda, el Líban i l'Iran". Així va començar la seva intervenció la periodista Cristina Mas en la xerrada Morts a la Mediterrània que dijous va organitzar la plataforma Granollers vol acollir, sorgida l'any 2017 arran de la campanya Casa Nostra, Casa Vostra.

Per a Mas, la manera com Europa gestiona l'arribada de refugiats "no té a veure amb la immigració, sinó amb potenciar la indústria armamentística i de seguretat europea, justificar les retallades i, alhora, tenir països blindats on sigui més difícil que hi hagi esclats de protestes i revoltes", va afirmar. La periodista també creu que, més enllà de les mostres de solidaritat, la ciutadania "hauria de defensar els drets dels refugiats perquè també són els nostres. Cal defensar unes mínimes condicions de vida per a tothom".

Mas va assegurar que els contractes en matèria de seguretat van costar uns 15.000 milions d'euros als europeus l'any 2017, i que els investigadors calculen que la xifra és només la punta de l'iceberg. Una de les principals empreses del sector és l'espanyola European Security Fencing, amb seu a Màlaga.

Amenaces de mort a l'Open Arms

En la xerrada, la periodista va explicar la seva experiència acompanyant l'ONG Proactiva Open Arms per aigües del Mediterrani i va recordar com, en una ocasió, es va donar l'avís d'una barca a la deriva amb un centenar de refugiats, entre els quals hi havia molt nadons. "Vam repartir armilles salvavides a tothom i vam pujar a les nostres dues llanxes les mares amb les criatures mentre esperàvem que arribés el vaixell de l'Open Arms. Tots els homes i les dones sense fills s'havien quedat a la barca. De sobte, va arribar una embarcació –que Berlusconi havia regalat anys enrere a Gadafi per controlar les fronteres de Líbia– i un home ens va cridar 'Som guardacostes libis. Doneu-nos els immigrants o us matarem'. Vam estar cinc hores protegint els refugiats, fins que el vaixell libi va desistir", va assegurar Mas.

En aquella ocasió, la periodista també explica que Itàlia va negar-se a donar port segur per poder desembarcar els refugiats. "Això és il·legal perquè, de la mateixa manera que han donat l'avís per rescatar-los, també han de dir on els podem deixar a terra", explica. L'alternativa va ser parlar amb Espanya que, en un primer moment, els va recomanar Trípoli com el port més proper. Per Mas, "els problemes del mar no es resolen al mar. A la gent se l'ha de treure de l'aigua i posar-la en lloc segur. Després ja es discuteix sobre què fer", va apuntar la periodista, qui considera el cas de l'Aquarius com "un precedent terrible".

Exposició fins al 6 de juliol

Coincidint amb la xerrada, Granollers vol acollir va inaugurar l' exposició A pie de valla. Frontera sur, un recull de 50 fotografies del periodista i fotògraf José Antonio Sempere. La mostra es pot veure a la biblioteca Can Pedrals fins al 6 de juliol i la plataforma està intentant portar Sempere a Granollers perquè faci una visita guiada per l'exposició.

 

 

 

Edicions locals