Erb Mon dirigeix la intervenció d'un centenar de joves en un mur per recordar el bombardeig

El mural està situat a la plaça de la Bòbila, darrere del pavelló de bàsquet del carrer Girona

Cultura, Societat

Alguns dels joves que participen en el mural ideat per Erb Mon a la plaça de la Bòbila de Granollers
Alguns dels joves que participen en el mural ideat per Erb Mon a la plaça de la Bòbila de Granollers | M.E.

La influència del Guernica de Picasso es deixarà veure a la nova intervenció del projecte Murs que Parlen, que més d'un centenar de joves –dirigits per l'artista brasiler Erb Mon– estan desenvolupant a la plaça de la Bòbila de Granollers, just darrer del pavelló de bàsquet del carrer Girona. Si més no, així ho explicava Mon, que ha posat en valor el funcionament "trilateral" del mural i el fet que es faci de manera participativa. "És molt important perquè l'art esdevé útil", diu l'artista.

Per a Mon, el mural no només és una obra artística, sinó que també és un element de rehabilitació de l'espai i de participació i treball social. "L'autoria és dels joves; jo sóc com un director d'art. I això és important perquè veuen com ells han canviat el seu entorn i prenen més consciència que cal respecte per a l'espai comú", diu Mon.

De fet, la regidora d'Urbanisme, Mònica Oliveres, ha explicat que, precisament, aquest projecte busca que "el fet creatiu tingui un impacte a qualsevol racó de la ciutat. Si tots ens sentim nostres, no només les parets, sinó també les places i carrers, la convivència millora", apunta. En aquest sentit, considera que les intervencions artístiques poden millorar molt el barri.

Seguint el relat d'Oliveres, l'alcalde, Josep Mayoral, avançava que aquest mural és un primer pas per a una plaça "que s'ha de transformar, amb una millora de l'espai públic de trobada" i destacava "l'art com un factor de renovació".

Per a Erb Mon, els joves "no només són espectadors del canvi, sinó que poden ser actors del canvi i senten que poden canviar la seva ciutat", així com també "veuen com als veïns els hi agrada la intervenció".

Els 108 nois i noies que hi participen formen part d'un itinerari del Gra sobre arts urbanes dissenyat conjuntament amb Roca Umbert. Entre els joves artistes hi ha Alba Barrado de 14 anys, que troba "una bona idea poder transmetre coses pintant els murs", i Álvaro Guzman, de 13, que destacava l'"originalitat del mural que explica la guerra i com Granollers té una història".

Nova commemoració del bombardeig de Granollers

El bombardeig del 1938 sobre Granollers serà la temàtica dels murs que es pintaran a la ciutat aquest any, amb motiu dels 80è aniversari d'aquesta tràgica efemèride el 31 de maig. Aquest estiu es pinta el mur de la plaça de la Bòbila i a la tardor es pintaran dos murs més, un dels quals al pati de Can Jonch, per commemorar els 10 anys del Centre.

En el cas del mural de darrera el pavelló de bàsquet del carrer Girona, s'hi veurà "el Vallès amb una invasió de llops, com a elements obscurs que envaeixen la ciutat", descriu Mon. Es tracta d'una obra simbòlica amb influències de les avantguardes abstractes per "evitar que el mural sigui tant negatiu com si es plasma el bombardeig d'una manera realista", deia Mon, qui també pretén que la imatge final pugui tenir diferents interpretacions.

Els joves van començar a pintar dilluns i la feina comença de bon matí i fins al vespre. Preveuen acabar divendres i dimarts, a les 12 h, es presentarà el resultat en el marc de la cloenda d'aquesta temporada del projecte Murs que parlen.

Edicions locals