El Mercat de Sant Carles estrena la reforma interior i ja pensa en l'embelliment de la façana

La inversió de més de 800.000 euros s'ha destinat en bona part al soterrani on hi ha les càmeres i obradors

Societat

Un dels obradors del renovat soterrani del Mercat de Sant Carles
Un dels obradors del renovat soterrani del Mercat de Sant Carles | M.E.

Montse Eras

El Mercat de Sant Carles ha inaugurat oficialment aquest divendres la reforma que s'ha fet en aquest edifici inaugurat ara fa 50 anys a la plaça de la Caserna. La remodelació, que ha tingut un pressupost superior als 800.000 euros, ha afecta sobretot la part del soterrani.

"La zona de venda s'ha anat mantenint però a sota estava més descuidat, de manera que ara hem actualitzat l'espai per a treballar amb més comoditat i higiene", explica Josep M. Viaplana, membre de la junta del Mercat.

Aquesta actuació "era necessària, sobretot per la comoditat dels paradistes, però també per continuar garantint la qualitat del producte", assegura el regidor de Serveis, Juanma Segovia.

Els treballs, consensuats entre l'Ajuntament i la Junta de l'Associació de Venedors del Mercat, han costat 833.430,32 euros IVA inclòs, i han consistit en la reforma completa del soterrani on hi ha les quatre noves cambres de refrigeració (separades per a cada grup alimentari: peix, carn, verdura i congelats) i els magatzems, així com obradors.

S'hi han renovat les instal·lacions de clavegueram, telefonia, ventilació, enllumenat i també s'ha creat un espai per a la gestió de residus i s'ha instal·lat un nou muntacàrregues. "Ara ens estan ensenyant a fer una millor separació de residus", reconeix el paradista Pere Homs.

A més, també s'ha incorporat una plataforma que permet, per mitjà d'una graella amb aigua calenta, desfer el gel del peix i, així, facilitar la feina als botiguers. El paviment també és nou i està fet d'una resina antilliscant.

Viaplana ha explicat que aquesta setmana s'han trobat amb algunes errades dels nous sistemes, com la climatització de la cambra de residus i l'elevador que no funciona correctament, però considera que les instal·lacions "s'aniran afinant i adaptant a la feina del mercat".

Altres actuacions a la planta de venda

En la façana de la plaça de la Caserna, s'ha ampliat la rampa d'accés existent, s'ha posat nou enllumenat a la marquesina i una doble porta d'obertura automàtica així com una nova persiana de tancament. En la façana del carrer de Sant Jaume, s'ha construït una nova rampa d'accés i s'ha col·locat un nova porta d'obertura automàtica.

En la planta de venda, s'ha instal·lat nova il·luminació en els passadissos de la zona de parades; s'ha insonoritzat la instal·lació de climatització, d'aire calent i fred, i s'ha construït uns lavabos adaptats.

Aquesta reforma ha comportat que hagin desaparegut els contenidors de residus de rebuig i matèria orgànica que eren al carrer, a tocar de la façana del carrer de Sant Jaume, que provocaven problemes de pudors, i que des d'ara s’integren dins del soterrani del mercat.
 

Història i futur

Aquest Mercat complirà el mes de desembre 50 anys de funcionament, després que l'Ajuntament de l'època aconseguís la cessió del solar on hi havia la Caserna militar de Sant Carles per construir-hi el mercat. Abans d'aquest fet, la venda de peix, aus i fruita i verdura s'aixoplugava a la Porxada, en un mercat que es parava i desparava diàriament.

Per commemorar el mig segle de l'equipament, l'Ajuntament prepara el "projecte d'embelliment de la façana i el disseny del nou logo del Mercat", indicava el regidor Juanma Segovia, qui alhora ha posat en valor la col·laboració dels paradistes per tal de desenvolupar els treballs i com s'ha aconseguit posar ordre a les concessions de les parades i "garantir la continuïtat dels paradistes que han estat treballant durant anys al mercat". L'Ajuntament de Granollers ha avançat l'import de les obres als paradistes per poder-les fer realitat a canvi d'allargar la concessió de les parades 25 anys més.

Actualment, 32 paradistes ofereixen els seus productes al Mercat Municipal de Sant Carles, que corresponen a 35 activitats diferents (alguns vénen productes diferents).

De cara a Nadal, doncs, l'equipament millorarà la seva façana i imatge, una actuació que servirà per commemorar el mig segle de vida, ja que el Mercat de Sant Carles va ser inaugurat el novembre de 1968.

Sigui com sigui, les reformes han de servir per millorar la qualitat de vida dels treballadors de l'espai, així com l'experiència del client. "Al mercat hi trobareu bon producte i un tracte personalitzat. I, a més, fareu ciutat i país", deia Homs.

Edicions locals