Els polígons de Granollers i les Franqueses tenen 1.031 empreses i 521 espais sense activitat

La Taula Vallès Oriental Avança ha presentat el cens d'empreses dels polígons d'activitat econòmica

Economia

Els polígons de Granollers i les Franqueses tenen 1.031 empreses i 521 espais sense activitat
Els polígons de Granollers i les Franqueses tenen 1.031 empreses i 521 espais sense activitat

Montse Eras

Granollers (14,26%), les Franqueses (9,37%), Canovelles i tres municipis més –Caldes, Parets i Lliçà de Vall– concentren la meitat de la indústria manufacturera de la comarca, en especial dedicada als productes metàl·lics. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure el cens d'empreses dels polígons d'activitat econòmica (PAE), que dimecres presentava la Taula Vallès Oriental Avança i el Consell Comarcal a la seu de la Unió Empresarial Intersectorial (UEI) a Granollers.

"Necessitàvem una eina per conèixer el sòl industrial existent i quines possibilitats té per captar nova indústria i no perdre'n", indicava el conseller comarcal Marc Candela, qui recordava altres estudis impulsats per l'ens vallesà, com el cens de polígons l'any passat i la diagnosi sobre l'estat de les telecomunicacions el 2014. "L'objectiu és saber la disponibilitat de sòl i quines activitats es desenvolupen per poder informar empreses que busquin espai per implantar-se", insistia Joaquim Colom, director de la UEI.

Així, doncs, l'Observatori del Vallès Oriental i la consultoria Solucions han creat una base de dades de totes les empreses dels 161 PAE de la comarca, que ocupen 3.115 hectàrees –equivalents al 4,2% de la superfície de tot el Vallès Oriental– i hi tenen emplaçades més de 4.000 empreses actives.

D'aquestes, 1.031 són als termes municipals de Granollers i les Franqueses. De fet, mentre que la mitjana dels PAE del Vallès Oriental tenen una superfície de 19,35 hectàrees i 78 dels 161 de menys de 10, els PAE de les Franqueses i Granollers superen les 50 hectàrees.
Pel que fa als espais susceptibles d'acollir noves implantacions d'activitat, a la comarca s'han censat censat 991 empreses inactives –ja estiguin en venda, lloguer o traspàs– i 888 sense informació. Entre les inactives s'hi compten 479 solars per edificar. En el cas de Granollers i les Franqueses la quantitat d'espais buits és proporcionalment menor. N'hi ha censats 347, dels quals 174 corresponen a naus –en lloguer (26), en reforma (20), en venda (26), en venda o lloguer (25)– i solars (77).

Segmentant la informació entre Granollers i les Franqueses, es pot concloure que aquest darrer municipi té un percentatge més elevat de finques sense activitat (188, un 1,99% del total) i concentra un 13,14% dels solars de la comarca.

Com són les empreses

Més de la meitat de les empreses dels polígons de la comarca són petites, d'entre 1 i 5 treballadors, i només el 2,25% tenen més de 100 persones a la plantilla. Als polígons de Granollers i les Franqueses, la situació és similar, amb un 49,5% d'empreses de menys de 6 treballadors; un 16,3%, d'entre 6 i 10; un 15, 7% d'entre 11 i 25, i un 8,6%, d'entre 25 i 50. Les empreses que tenen entre 50 i 100 treballadors representen el 2,8%, mentre que les que superen el centenar d'empleats són només el 2,6% –només un 0,9% de més de 250 treballadors–.

A Granollers i les Franqueses hi ha 112 centres de logística –entre emmagatzematge i transports–, una activitat que va prenent pes i s'apropa al sector del metall, que havia estat hegemònic. Ara hi ha 89 empreses de productes metàl·lics, tot i que n'hi ha 33 més de maquinària i equips. També té un pes important el comerç a l'engròs i la reparació de vehicles (amb 314 activitats). A la zona també hi ha 30 indústries alimentàries, 29 químiques i 29 de productes de cautxú i plàstics, així com 53 constructores.

Properes accions

Un cop creat el cens s'està treballant en un portal web de polígons amb les dades recollides que es preveu presentar a la tardor, segons explicava la tècnica del Consell Comarcal, Mireia Rossell, qui també avançava que es vol crear un catàleg de promoció industrial del Vallès Oriental per dinamitzar i consolidar el teixit industrial.

Edicions locals