Els gegants celebren 30 anys del ball de Giravoltes

Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers conviden els padrins mataronins i incorporen un reietó

Cultura, Societat

L'Esteve i la Plàcida, en l'estrena dels nous vestits pels 50 anys
L'Esteve i la Plàcida, en l'estrena dels nous vestits pels 50 anys

Els components de l’associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers van fer un esforç organitzatiu a la primavera, amb motiu dels actes de celebració dels primers 50 anys de vida dels Gegants Grossos de la ciutat, l'Esteve i la Plàcida. Si algú dedueix d’això que ara afronten la festa major més relaxats, s’equivoca de mig a mig. “Tot just al contrari, vam agafar empenta al maig i ara anem a tope”, adverteix Arnau Torrillas, vicepresident de l’entitat.

El motiu d’aquesta nova mobilització és que la festa grossa de Granollers és l’escenari d’una segona efemèride, el 30è aniversari del ball de Giravoltes, el més emblemàtic i popular de tots els que ballen els gegants de Granollers. També un dels més vibrants i emotius, perquè marca un dels moments culminants de la Cerimònia del Pregó de la Festa Major.

L’ocasió mereix festejar-ho i des de l’associació s’han empescat un acte nou, que han anomenat Engiravolta't. Tindrà lloc la nit de dijous i consisteix en una cercavila amb aturades que sortirà de la plaça de la Porxada i recorrerà els carrers de Santa Esperança, Anselm Clavé i Sant Roc.

“Normalment els gegants van acompanyats d’un grup de grallers. En aquesta ocasió ho faran amb la Big Band Combo i durant tot el recorregut anirà sonant una adaptació musical del Ball de Giravoltes, amb la intenció que la gent ens pugui acompanyar cantant, ballant, saltant, fent el que vulgui. Ja fa anys que teníem ganes de poder sortir de nit amb els gegants, perquè creiem que pot encaixar perfectament”. Si l’experiència té bona acollida, l’associació no descarta incorporar-la a les seves activitats habituals de festa major.

L’aniversari també té forma d’exposició fotogràfica a la seu de l’Alliance Française, al carrer de Corró. La mostra 30 anys del ball de Giravoltes s’inaugura dissabte i es podrà visitar fins al 30 de setembre. L'exposició combina imatges, textos, element audiovisuals i alguns objectes. De manera que, a més de l’aspecte artístic, també té una voluntat didàctica: “Volem narrar com ha evolucionat el ball de Giravoltes i també explicar com es fa, així com petits detalls que potser passen desapercebuts a la gent”, diu Torrillas.

El ball de Giravoltes va començar a rodar el 1988, durant l’Ascensió i amb motiu del 20è aniversari dels Gegants Grossos. Compost pel músic local Martí Ventura, és un ball a ritme de pasdoble que ha anat evolucionant amb el temps. Actualment, és l’únic que executen les dues parelles de gegants de la ciutat, girant de forma vertiginosa, lluint els mocadors blanc i blau i amb l’acompanyament musical de la Big Band de Granollers.

Una celebració en família

El programa de l’associació es completa amb el Va de rams, que repetirà un format similar al de l’any passat, i la convidada d’una parella de gegants forasters, una tradició que es manté des del 1998. Els escollits han estat els gegants de Mataró, perquè el 1968, ara fa mig segle, van ser els padrins de l’Esteve i la Plàcida. “El fet que vingui la família Robafabes és molt excepcional, perquè surten molt poc de la seva ciutat, i serà un honor tenir-los a Granollers durant tot un dia”, destaca Torrillas.

El vincle geganter entre les dues capitals de comarca, detallen des de la colla, és intens i ve de lluny: “Històricament Mataró i Granollers són ciutats agermanades. El constructor de l'Esteve i la Plàcida va ser l’escultor mataroní Josep Maria Diamant i en els seus inicis els portadors d’aquests dos gegants eren gent de Mataró. Aquesta relació s’ha anat mantenint fins al dia d’avui".

L'Esteve i la Plàcida, d'estrena

L'Esteve i la Plàcida, han estat protagonistes durant aquest 2018 pel fet de festejar el seu 50è aniversari. La celebració va permetre l’estrena d’un nou vestuari, després de 14 anys sense haver passat per les mans de cap modista.

A més, també, s’han restaurat les corones i els escuts; tots dos estrenen anells i l’Esteve sosté un nou ceptre i la Plàcida llueix arracades noves. Junts, també ballen al ritme d’una nova dansa. Per tant, aquesta serà la primera festa major en la qual podran exhibir el seu nou look, amb tota l’esplendor.

"Hi ha ganes de lluir els vestits en el moment potser més representatiu i veure com els rep la gent. Estem ansiosos per veure les noves capes voleiant durant el ball de Giravoltes, i esperem que
tothom quedi meravellat", comenta l'Arnau amb un somriure.

Un gegant d'un pam

Per acabar d’arrodonir un any de celebració, l’associació presenta una novetat que segurament farà les delícies dels més petits… i també d’algun ganàpia.

Es tracta d’un ninot de goma que d’uns 25 cm. que reprodueix la figura de l’Esteve, amb la seva nova vestimenta. És una joguina i, alhora un objecte de col·leccionisme. Fabricat amb un material plàstic no tòxic, s’assegura durabilitat i resistència, perquè es pot llençar al terra i també es pot mullar. És a dir, que hi haurà rei a casa per anys.

El ninot es podrà adquirir a la Botiga de la Festa Major i, si té èxit, la intenció és la d’anar ampliant la família gegantera.

Edicions locals