Granollers modifica el servei de recollida d’escombraries

L'objectiu és fer front a l'increment de la generació de residus, que ha provocat desbordaments en alguns contenidors i queixes dels veïns

Societat, Política

Granollers modifica el servei de recollida d’escombraries
Granollers modifica el servei de recollida d’escombraries

L’Ajuntament de Granollers ha aprovat la modificació del contracte de la prestació del servei de neteja viària i recollida de residus municipals que porta a terme l'empresa Talher fins a l’any 2021. Els canvis suposen un augment de 87.000 euros anuals.

Aquests canvis responen a la constatació del desbordament d'escombraries en alguns contenidors, circumstància que ha provocat que augmentin les queixes dels veïns. En concret, es reorganitzaran les rutes de recollida de rebuig; s'incrementarà el servei el dijous, amb una ampliació horària de dues hores; i es reforçarà la recollida els dissabtes a la nit en els contenidors més susceptibles de patir desbordaments. Dilluns al matí també es farà un reforç al centre, recollint els contenidors que més s'omplen durant el cap de setmana. A més, el servei de recollida de voluminosos (mobles i trastos vells) s'incrementarà de 5 a 8 serveis setmanals.

Dades de l’augment

Els canvis en el contracte es produeixen perquè la recollida de residus, en totes les fraccions, no ha parat de crèixer com a conseqüència de l’increment de l’activitat econòmica i del consum de les famílies.

En concret, pel que fa al rebuig, comparant les dades de 2013 amb les estimacions de finals de 2018, s’ha increment en 1413 tones, és a dir, un 8’79%. L’orgànica es preveu, si es confirma l’actual tendència, que augmenti de l’ordre d’un 12,15 % en aquests quatre anys, però un 16,55 % respecte l’any passat. Pel que fa a la recollida de voluminosos en els últims dos anys s’ha incrementat entre un 12 i 13 %. La previsió per aquest 2018, si es manté la tendència és que s’incrementi un 41,72 %, el que significa que des de 2013 fins ara haurà augmentat un 78%.

Finalment, pel que fa a les altres fraccions de recollida selectiva, encara que no són objecte del contracte de neteja i recollida, destaca l’augment molt significatiu del 61,42 % en el primer semestre de 2018 respecte el mateix període de 2017 del paper/cartró, a causa de l’augment de la generació i a la caiguda del preu en els mercats internacionals, que fa menys atractiva econòmicament la seva recollida. Des del 2013 al 2018 l’increment d’aquesta fracció serà del 104,5%.

La mesura es va aprovar al darrer ple municipal amb el vots a favor de PSC i PP, les abstencions d’ERC, Ciutadans i Crida-CUP, i el vot en contra de PDeCat-Demòcrates.

Edicions locals