El Museu de Granollers cedeix quatre peces per una exposició al Museu d'Arqueologia de Catalunya

Les obres formen part de la mostra temporal 'L'esplendor dels castells medievals catalans' d'obres d'entre els segles X i XV

Cultura

Penjoll de la Domus d'Olivet de Canovelles conservat al Museu de Granollers
Penjoll de la Domus d'Olivet de Canovelles conservat al Museu de Granollers | Museu de Granollers

El Museu de Granollers ha cedit quatre peces al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) per a l'exposició temporal L'esplendor dels castells medievals catalans. Es tracta de tres peces provinents de la Domus d'Olivet de Canovelles, i d'una quarta del Castell de Montclús de Sant Esteve de Palautordera (segles XIV-XV).

L'esplendor dels castells medievals catalans trasllada el visitant a un període històric comprès entre els segles X i XV. Catalunya com a terra de frontera al llarg de bona part de l’edat mitjana, constitueix un espai privilegiat per comprendre l’evolució dels castells. El marc històric de confrontació-relació entre dues cultures: la musulmana i la cristiana, esdevindrà també un magnífic escenari d’intercanvi de coneixements i d’avenços tècnics que afectaran d’una manera molt important l’arquitectura militar.

L’exposició recull l’evolució arquitectònica, militar, social i econòmica dels castells i presenta una selecció d’objectes que reflecteixen la vida quotidiana, amb una visió sintètica del que van representar i l’ús que van tenir. L'exposició s'ha pogut veure a Costa Rica, al Museu del Jade i de la Cultura, del març al maig, i ara es presenta al MAC fins al 3 de febrer del 2019.

Les peces de la Domus d'Olivet són un penjoll cruciforme elaborat en bronze platejat i esmaltat, que té una decoració amb motiu d’animal fantàstic; un penjoll aplic cruciforme elaborat en bronze amb bany de plata, i un fragment de cota de malla de ferro. La peça provinent del Castell de Montclús és una espasa llarga de ferro amb restes de fibres de fusta a l’empunyadura.

Edicions locals