El Panoràmic reflexionarà a través de la imatge sobre la revolta i la repressió

El festival de cinema i fotografia se celebrarà a Roca Umbert entre el 27 i el 30 de setembre amb el lema del 68 'El món sencer ens està mirant'

Cultura

L'alcalde Mayoral, i els membres de l'equip directiu de festival Joan Fontcuberta i Jesús Vilamajó
L'alcalde Mayoral, i els membres de l'equip directiu de festival Joan Fontcuberta i Jesús Vilamajó

Montse Eras

L'esperit de revolta marcarà la segona edició del festival Panoràmic, que se celebrarà del 27 al 30 de setembre als diferents espais de Roca Umbert, que acolliran nombroses projeccions i altres activitats culturals i lúdiques. Aquest dijous part de l'equip directiu –els fotògrafs Joan Fontcuberta i Jesús Vilamajó– presentaven la programació del certamen, que enguany té com a lema The whole world is watching (El món sencer està mirant), la frase que centenars de joves cridaven a les portes de la Convenció del Partit Demòcrata (Chicago, 1968), mentre les càmeres de televisió retransmetien en directe la impunitat de les càrregues policials.

Fontcuberta no se n'ha estat de vincular-ho a l'actual situació a Catalunya. El fotògraf ha recordat que el 1968 és l'any del Maig francès, de la Primavera de Praga, de l'assassinat de Martin Luther King i Robert Kennedy, de la matança a la plaça de Tlatelolco a Mèxic i mostres altres efemèrides. Amb tot, Fontcuberta explica que cal prendre's el lema del festival d'enguany "més enllà de la qüestió històrica, interessa pensar en el conflicte i en les dinàmiques que fan que la societat progressi". A més, ha recordat que també va ser l'època de la batalla pels drets civils, una lluita encara vigent.

"El 68, l'any en què Llach va compondre L'Estaca, irradia un esperit de revolta, de la lluita no violenta i de no acceptar la repressió", concloïa Fontcuberta, qui assegura que el festival vol ser també "una contribució perquè la democràcia i la cultura progressin".

En aquest sentit, Vilamajó definia el Panoràmic amb "els maquis actuals, perquè som els resistents d'un àmbit cultural que té dificultats per trobar espais i té poca repercussió mediàtica". El membre de la direcció del certamen assenyalava també els objectius que busca el Panoràmic: apostar per l'art i la cultura contemporània, ser un espai de reflexió sobre la imatge, donar veu a nous artistes, establir un diàleg de la creació d'avui amb el patrimoni local i esdevenir també una experiència lúdica per a qui el visiti.

El programa i els espais

El Panoràmic se celebrarà a vuit espais del recinte de Roca Umbert. A la Sala Zero de l'Espai d'Arts s'hi podrà veure l'exposició Surveillance Complex de l'alemany Simon Menner, qui s'ha dedicat a recuperar material gràfic dels arxius secrets de les policies de l'antiga Alemanya Democràtica i l'antiga Iugoslàvia. A Granollers s'hi podrà veure una part dels treballs que són inèdits, destacava Vilamajó.

A més, a la sala La Miranda hi tornarà a ser la secció Porxada.doc, amb projeccions en loop dels treballs documentals de 10 artistes audiovisuals d'arreu del món, entre els quals el curtmetratge Granollers bombardeig, presentat aquest any per Vicenç Viaplana i Helena Pielias.

A la nau Dents de Serra s'hi podran veure tres exposicions: una sobre cartellisme, comissariada per Taller d'Infografia Popular i Félix Pérez-Hita; la mostra col·lectiva El Gran Río, de David Sánchez Usanos i Lucía Jalón, i la Biblioteca de la revolta del col·lectiu Fiebre de Madrid.

La Tèrmica serà l'espai dedicat als nous artistes amb una exposició col·lectiva comissariada pel mateix Vilamajó que compta amb "set propostes relacionades amb la revolta", indicava.

El Panoràmic estrena també l'espai del Centre d'Arts en Moviment (CAM) com a espai expositiu i de projeccions. De fet, s'hi podran veure les mostres de Pilar Rosado i Marcelo Brodsky i Jordi Borràs, una instal·lació sonora i el programa de VOTV Retratant fotògraf, a més de ser l'escenari de la secció oficial de cinema, que inclourà vuit llargmetratges i set curts.

Taller i jornada teòrica

El festival es completarà amb un taller a càrrec d'Andrés Hispano, titulat On era el maig del 68?, així com amb una jornada tècnica que serà presentada per Joan Fontcuberta i en què participaran Lucía Jalón i Jorge Luis Marzo, Manuel Delgado i Félix Pérez-Hita, Jordi Borràs, Verónica Fieiras, Simon Menner i el col·lectiu En Contingencia.

El programa inclou també visites guiades, vermuts electrònics i sessió discjòquei especial 68 amb Miqui Puig.

 

Edicions locals