L'Arxiu incorpora fotografies i documents de Palou d'entre els segles XIII i XX

Es tracta d'una documentació de gran valor històric i cultural que constitueix el primer fons patrimonial del poble

Cultura, Societat

Els germans Pere, Maria Àngels i Joan Altimira, amb l'alcalde Mayoral en l’acte de signatura del contracte entre la família i l’Ajuntament - Foto: T.P.
Els germans Pere, Maria Àngels i Joan Altimira, amb l'alcalde Mayoral en l’acte de signatura del contracte entre la família i l’Ajuntament - Foto: T.P.

L'Arxiu Municipal de Granollers ha incorporat 12 caixes de documents, un pergamí, dos documents cartogràfics i 27 fotografies de Palou d'entre els segles XIII i XX gràcies a la cessió que ha realitzat la família Altimira Cladellas, que l'havia tingut guardada durant anys a la masia de Can Plantada.

La documentació té un "gran valor històric, patrimonial i cultural", segons ha apuntat Laura Casanovas, de l'Arxiu Municipal, i recull des d'informació relacionada amb el dia a dia de la vida de pagès –amb detalls sobre les collites, els jornalers o l'evolució de les condicions de treball al camp–, fins a documents de la parròquia de Sant Pere Valldeneu d'entre els anys 1671 i 1915 i també documentació del patrimoni de la família Altimira Cladellas. El document més antic data de 1209 i fa referència al benefici de Sant Miquel Arcàngel de la parròquia de Sant Esteve de Granollers.

Pere Altimira ha explicat que desconeixia que alguns documents datessin dels anys 1200 i ha dit que se sent "orgullós" d'haver cedit la documentació a l'arxiu i de poder compartir-la amb tota la ciutadania: "Nosaltres no en faríem res de tota aquesta documentació i se'ns hagués fet malbé. Estem molt contents que ara estigui en bones mans, perquè sabem que se'n farà un bon ús", ha apuntat durant l'acte de signatura del contracte entre la família i l’Ajuntament, aquest dijous.

És la primera vegada que una família de Palou cedeix documents a l'arxiu municipal, un gest que s'ha aplaudit des del consistori. L'alcalde Josep Mayoral ha destacat la "sensibilitat" de la família i ha animat la resta de veïns a seguir l'exemple dels Altimira Cladellas i fer més cessions documentals.

De fet, la donació ha coincidit amb la inauguració de l'exposició fotogràfica Palou, temps enrere a la planta baixa de l'ajuntament, per celebrar els 90 anys de l'annexió del poble a Granollers. Des de l'Arxiu s'ha indicat que ara les fotografies més antigues de Palou de què es disposa són, justament, les que acaba de cedir la família Altimira Cladellas.

Edicions locals