El documental 'El Xoc' sobre els esdeveniments polítics de la tardor de 2017 es projectarà al Centre Cultural

L'editorial de la revista 'Vallesos' produeix aquesta pel·lícula dirigida pel jove vallesà Enric Vilageliu

Societat, Política

El director d''El Xoc', Enric Vilageliu, i el productor executiu, Vicenç Relats
El director d''El Xoc', Enric Vilageliu, i el productor executiu, Vicenç Relats | Gent i Terra

El Centre Cultural de Granollers acollirà el 27 de setembre (20 h) l'estrena –prèvia a l'emissió a TV3 l'1 d'octubre– del documental El Xoc, produït per Gent i Terra SL –l'editora de la revista Vallesos– i dirigida pel jove Enric Vilageliu. El Xoc és un film que, sense veu en off ni entrevistes, retrata els esdeveniments polítics, les figures i els tensos dies històrics viscuts a Catalunya durant la tardor del 2017 des de les bambolines del Parlament i des del carrer mateix.

El film s’ha presentat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la participació de Vilageliu, del productor executiu, Vicenç Relats, i del director de TV3, Vicent Sanchis.

A través d’un acord de Gent i Terra amb la Federació Catalana de Cineclubs, El Xoc estarà a disposició dels cinquanta cineclubs associats que el vulguin programar en les seves sessions. La primera presentació es farà al Centre Cultural de Granollers en una sessió organitzada amb el Cineclub de l’Associació Cultural.

El Xoc presenta els fets històrics succeïts des de les sessions parlamentàries del 6 i 7 setembre, en les quals es va aprovar la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república. També recull les diferents mobilitzacions de signe divers al carrer que van tenir lloc abans i després d’un referèndum que l’Estat espanyol no va aconseguir impedir, així com les que es van produir fins a la proclamació de la república.

Graduat a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) l’any 2017, Enric Vilageliu remarca el caràcter “emocional” del film, en el qual “es destaca la part humana dels protagonistes, les seves reaccions en moments de tensió, més que no pas els discursos”.

Els gestos, els moviments i els pronunciaments del president Carles Puigdemont, del vicepresident Oriol Junqueras i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, són objectiu central d’una càmera que els segueix des de la proximitat com a principals defensors del referèndum, com també als seus principals detractors, entre els quals destaquen la cap de l’oposició, Inés Arrimadas (Cs), Xavier Garcia Albiol (PP) i Joan Coscubiela (ICV). Enmig dels dos blocs hi apareix el llavors líder de Podem Albano Dante Fachín que, des de la neutralitat entre el sí i el no a la independència, s’acaba comprometent a fons amb la realització del referèndum i contra la voluntat de l’Estat d’avortar-lo.

La mobilització popular que es va viure als col·legis electorals d’arreu del país durant l’1 d’octubre se centre al film en el centre de votacions de Santa Eulàlia de Ronçana, mentre que les manifestacions al carrer durant l’aturada del 3 d’octubre, en protesta per les càrregues policials als votants del referèndum, se segueixen des de Granollers.

La pel·lícula –majoritàriament en català– s’ha subtitulat al castellà, el francès i l’anglès amb la voluntat de projectar-se més enllà de les terres de parla catalana.

Edicions locals