El Cosme i la Damiana celebren els Sants Metges amb berenar i cercavila

Fa vuit anys els Amics dels Gegants de Granollers van recuperar la diada, que es commemora el dissabte següent al 26 de setembre

Cultura

L'associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers celebra aquest cap de setmana la vuitena edició de la recuperada Diada dels Sants Metges, una festa recuperada el 2010 i que s'ha convertit en la festa dels Gegants Vells de la ciutat, el Cosme i la Damiana. Divendres la placeta de Sant Francesc, a les 18 h, acollirà un assaig obert per als gegants.

La celebració començava aquesta setmana amb la decoració de la capella i continuarà divendres amb un assaig obert. Els actes centrals, però, seran dissabte a la tarda entre la Capella i la Porxada i, a banda del Cosme i la Damiana, també hi prendran part el Corb i la Granota, dos dels capgrossos de la ciutat.

La història

Dissabte (17 h) a la Capella dels Sants Metges començaran les activitats, amb un berenar popular i l'ofrena, el repic de campanes i la sortida dels gegants, que aniran en cercavila fins a la Porxada.

La Capella dels Sants Metges, edificada al carrer Corró de Granollers, data del segle XVI i està catalogada com a bé cultural d'interès local. Aquesta capella estava situada a l'antic barri dels Sants Metges, a la part alta de la vila, dominada per fàbriques i indústries, raó per la qual la festa de Sants Metges se celebrava cada any el dissabte següent al 26 de setembre, dia assenyalat en el calendari per a honorar als dos sants, Sant Cosme i Sant Damià. El dia de la festa tancaven les fàbriques i es paraven les indústries. La festa tenia com a ingredient fonamental la visita a la font –la Font Verda, la de l'Escot o la de l'Estació– amb la provisió corresponent d'unes branques d'acàcia o d'unes canyes verdes. Malauradament, la festa va anar desapareixent.

Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, fundada l'any 1998 i encarregada de preservar i mantenir els gegants de la ciutat, va recuperar aquesta antiga tradició donant-li un nou format i va convertir l'antiga festivitat dels Sants Metges en la diada dels Gegants Vells de la ciutat, en Cosme i la Damiana, una parella batejada el 1981 en honor als Sants Metges.

Els Gegants Vells, però, van ser comprats per l'Ajuntament l'any 1963, però aviat van quedar arraconats en un magatzem municipal, fins que amb la recuperació de les festes majors dels ajuntaments democràtics van tornar a sortir al carrer. El Cosme i la Daminana, construïts al taller El Ingenio de Barcelona, representen una parella catalana benestant del segle XIX, provinents de la gran indústria tèxtil de la ciutat i de la cultura popular del país.

Els acompanyen el Corb –representat a l'escut de Granollers– i la Granota –en referència al nom de la ciutat–, dos capgrossos construïts el 1981 per l'artista Ever Martín amb motiu de la festa dels Gegants Perduts, organitzada arran de la recuperació dels Gegants Vells. Durant els seus primers anys de vida, participaven a les cercaviles acompanyant els gegants fins que, amb el pas dels anys, se'n va anar prescindint. Actualment obren pas als Gegants Vells durant la diada de Sants Metges, amb la voluntat que no es tornin a perdre mai més.

Edicions locals