Granollers reconeix la història comercial de la Fonda Europa, Montañà, Piguillem, Tomàs Colomer i Joan Sitjes

Els Premis Porxada a la innovació han sigut per Calçats Miralles, 0% Gluten i Tasmània

Economia

Foto la família de tots els guardonats als primers Premis Porxada
Foto la família de tots els guardonats als primers Premis Porxada | Toni Torrillas

Montse Eras

Més de 500 persones van assistir dijous a la nit a la Gala dels Premis Porxada, conduïda per l'actor Pep Plaza al Teatre Auditori de Granollers. La primera edició ha reconegut una vintena d'establiments de la ciutat de més de 50.000 habitants amb més densitat comercial, recordava l'alcalde, Josep Mayoral. Els premis "són un reconeixement a la gent que en temps difícils aixeca la persiana cada dia", afegia.

Els premis –concretats visualment amb un guardó que dibuixa el sostre de la Porxada– van reconèixer les 5 famílies comercials més històriques de la ciutat de la quarantena de firmes centenàries que existeixen: Parellada, Montañà, Piguillem, Tomàs Colomer i Joan Sitjes.

La primera generació de Joan Sitjes va canviar el negoci de fusteria –nascut l 1864– per vendre tot tipus de teixits el 1874. A la compra i posterior venda de teixit a metres s’hi va afegir el servei de sastreria. Va ser cap el 1900, en què es van començar a confeccionar, a partir de patrons, els talls de teixits que es convertirien en vestits, el negoci centenari que posteriorment ampliaria Joan Sitjes Freixas, la tercera generació. Actualment, l'establiment és regentat per la cinquena generació. Joan Sitjes, Anna R. Capdevila i Joan Sitjes fill van recollir el guardó.

Assun Bella va rebre el premi atorgat a joieria Tomàs Colomer, un negoci nascut el 1870 que han regentat sis generacions de la mateixa família que venen joies i rellotges d’arreu del món. També compten amb taller on fabriquen col·leccions pròpies d’anells i joies. Tomàs Colomer va estendre el negoci amb dues botigues a Barcelona, i no fa gaire anys va inaugurar el Museu Tomàs Colomer, on s’hi pot veure un rellotge del 1870 dissenyat i construït pel fundador, que encara funciona.

Al 1850 Antonio Piguillem i Blanch ja feia venda ambulant a Granollers i no va ser fins més tard que va obrir botiga a la plaça de la Porxada on hi venia llums de carbur, olles i plats, alhora que feia de manyà. Posteriorment els llums de carbur van donar pas a les primeres neveres de gel, a les màquines de cosir Whertheim, i posteriorment a les cuines de butà, neveres elèctriques i televisors en blanc i negre. La botiga va estar a la Porxada fins al 1970 quan es va desplaçar al carrer Anselm Clavé on s’hi venien també llistes de noces, objectes de regal, i amb l’aparició de les noves tecnologies, telefonia mòbil. Actualment la botiga es troba a la plaça de la Corona. Josep Piguillem i els seus néts David i Josep va recollir el reconeixement.

La botiga Montañà data de1867 i de la qual ja se’n té constància el 1827 regentada per Esteban Montañà, ubicada a la que era abans la plaça de San Cristòfol, actual plaça de la Porxada. Al principi es tractava d’una merceria de sedes i cintes però als anys 20 venien la roba a metres i als anys 30 ja es venien vestits de senyora. Va ser Pere Montañà Cladellas, que després de la guerra, li va donar un caire més innovador i va ampliar la confecció amb un taller amb vàries cosidores on feien els seus propis vestits d’alta confecció mentre ell feia de viatjant venent la col·lecció. Mariola Montañà va rebre el guardó.

La Fonda Europa de Granollers, de la família Parellada, és actualment l’establiment hoteler més antic del país. Els orígens daten de 1771, quan la Cecília, aleshores vídua Parellada, una pagesa de Palou, va decidir anar-se’n amb tot el seu patrimoni –dues botes de vi– i establir-se a Granollers, on va obrir un taulell per despatxar el seu vi. Els gots de vi sobre el taulell s’acompanyaven amb platillos de menuts. Aquella taverna es va popularitzar amb el nom de Cala Sila, i va començar a tenir demanda d’allotjament de la gent de pas. L’hereu de la Sila, Bonaventura Parellada, es va casar amb la pubilla de Can Fidel, Margarita Vinyamata. La fusió entre les famílies hoteleres locals va provocar el trasllat a Can Fidel –conegut com l'Hostal del Vallès–, i al 1910 l’ampliació de l’establiment també va suposar l’ampliació del seu nom, que després del Vallès va passar a dir-se Espanya, per acabar definitivament com a Fonda Europa.

Ramon Parellada va recollir el Premi Porxada i va ironitzar sobre l'antiguitat dels establiments granollerins. "En realitat, el més antic és la parròquia, seguit de l'Ajuntament i després, la Fonda Europa. És presenta un repte de qui durarà més dels tres", deia sorneguer. Parellada posava en valor el teixit comercial i assegurava que "si no hi haguessin els botiguers, Granollers no existiria".

La categoria d'innovació, la més concorreguda

La categoria d’innovació ha estat la més concorreguda dels premis ja que s'hi han presentat 23 candidatures, de les quals el jurat ha guardonat Calçats Miralles, 0% Gluten, Tasmània i un accèssit per la seva implicació amb la ciutat a Pàrquings Blaus.

Calçats Miralles, també centenari, fa poc va canviar la ubicació de la plaça de la Porxada al carrer de Santa Esperança. Ha obert botigues a altres ciutats i continua tenint el magatzem de venda al major. Actualment estan liderats per Carme Miralles, la quarta generació de l'empresa, que continuen venent les espardenyes tradicionals de vetes, que personalitzen a gust del client i que estan internacionalitzant, amb la venda per internet arreu del món, i s’estan preparant per entrar al mercat portuguès i francès amb la col·lecció Miralles1917 per a l'estiu 2019.

0% Gluten és un nou establiment que ofereix una variada oferta de pa i brioxeria diària sense gluten, elaborada en el mateix local. A més d’una carta de dinars dissenyada pels xefs Pep Nogués i Raúl Gil, que garanteix que les persones celíaques puguin menjar fora de casa amb totes les garanties. Justament ara fa un any de la seva obertura a Granollers.

El Taller-galeria Tasmània dissenya joies de forma personalitzada. Un espai on s’organitzen formacions, tallers i exposicions d’art amb peces úniques. Aquest juliol el taller de joieria Tasmània ha rebut les acreditacions que atorga la Generalitat de Catalunya: el Distintiu de producte D’Artesania (D’A) i el Distintiu per als establiments de venda d’artesania catalana en matèria d’oficis artesans.

Reconeixement a la reforma de Calçats Nadal

En la categoria de reformes de gran format s'hi van presentar deu establiments, i el guanyador va ser Calçats Nadal, dedicat a la venda de calçat des de 1951. A principis d’aquest any ha fet una reforma integral, tot ampliant la superfície de venda, incloent-t’hi un nou aparador aprofitant l’antic accés a l’habitatge i ha conservat una reixa històrica del segle XIX reconvertida en porta corredissa.

La cerimònia també va incloure un petit records als comerços que han abaixat la persiana enguany: Sastreria Canal, Pastisseria Torres, Floristeria Les Flors, Ceràmiques Subirana, Ortopèdia Ribas, Font íntima llenceria i Forn de pa de Palou.

Record per a l'Enric Castelló

El lliurament del premi honorífic va ser per a Calçats Castelló en record d’Enric Castelló, que va morir el juny passat als 59 anys, i que rebre un aplaudiment de reconeixement per part dels assistents. Així ho ha designat el jurat d’aquesta edició, que està format per les associacions de comerciants de Comerç de Dalt, Del Rec al Roc, Sota el Camí Ral, Congost, Ramassar, Més que Comerç i Gran Centre i el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i l'Associació d'Hotels Vallès Oriental. Calçats Castelló, a més, és la sabateria més antiga de Granollers, amb 114 anys d'experiència.

Per als 25 i 50 anys d'activitat

D’altra banda, Anabel Lleonart de l'Hotel Granollers i Teresa Forés de Clàssic Cafè van rebre un reconeixement pels 25 anys dels seus establiments.

També es van premiar les botigues que enguany han fet 50 anys. Ferreteria North, al barri Congost, va començar amb fent duplicat de claus amb una màquina que encara té. Josep Vilarrasa, que rebia el reconeixement, tenia només 13 anys quan va començar a treballar al negoci dels seus pares.

Matias i Joan Roig de la firma Roig Mobel també van rebre el premi pel mig segle de trajectòria d'un establiment que ha anat creixent amb més de 40 botigues arreu de Catalunya.

Perruqueria Margaret porta també una trajectòria de 50 anys amb una àmplia gamma de servei d'estètica i, fa 18 anys, que té un centre formació.

Finalment, el Mercat de Sant Carles també ha rebut el reconeixement pels 50 anys d'aquest equipament que compta actualment amb 32 botigues –una desena de les quals també amb mig segle d'història– i 35 activitats, i que enguany ha reformat el soterrani.

La Gala va acabar amb una actuació de Pep Plaza, que va omplir la cerimònia d'imitacions de desenes de personatges; la intervenció de la cantant Txell Sust que va interpretar amb l'actor una cançó de Tomeu Penya. Boig per tu de Sau va tancar l'acte amb els cors i les llanternes dels mòbils enceses des del públic.

Edicions locals