El Gra, una dècada d'impuls a la implicació juvenil
El nou edicifi va deixar enrere la idea de casal per potenciar les accions juvenils i es troba en un nou procés de revisió per adaptar-se a les noves necessitats del col·lectiu
El 27 de setembre de 2008 s'inaugurava el nou edifici del Gra situat a la plaça de l'Església amb una jornada de portes obertes. Aquest divendres es farà balanç d'aquesta dècada d'un equipament que va marcar un canvi en els objectius de les polítiques de joventut.
La informadora juvenil Vanesa Bassols, que va entrar a treballar al Gra el 2007, quan estava al costat de la sala Tarafa, destaca com es va passar "d'un espai tipus casal, amb activitats a la tarda i serveis d'assessorament, a un projecte de dinamització de grups de joves i amb voluntat de potenciar accions juvenils a nivell de ciutat". A més, l'edifici –que també allotja l'Oficina Jove comarcal– "és visitat per molts ajuntaments i consells comarcals com un dels millors centres juvenils del país, perquè es va construir pensant en aquest ús", indica el regidor de Joventut, Francesc Arolas. A l'entrada disposa d'un escenari, espai de trobada i bar –que des de fa dos anys gestiona el projecte social d'Apadis La gata parda–; a la primera planta hi ha serveis d'informació; a la segona, aules, tallers, espai multimèdia i aules d'estudis i de treballs en grup, i a la tercera, espais per a la gestió interna i una sala polivalent de 146 metres quadrats que es pot dividir en dues.
El Gra s'adreça a jovent de 12 a 35 anys, tot i que el seu emplaçament cèntric fa que hi busquin informació i activitats usuaris d'altres edats. "El Gra té una ocupació altíssima, amb assaigs, reunions, sessions d'estudis i altres activitats", assegura Arolas.
Suport a iniciatives
Fa dos anys al Gra va néixer el programa de Suport a iniciatives juvenils, una evolució de l'antic Joves creadors. "Els ajudem i els assessorem, però són ells els qui organitzen allò que volen", explica Bassols. Les iniciatives d'aquests joves, la majoria dels quals tenen entre els 16 i els 21 anys, poden anar des d'una tarda de cinema, com es va fer la primavera passada, a una activitat al carrer com l'Urban Art Market, que un grup de joves va organitzar aquest estiu. A l'equipament també hi ha entitats que es van gestar quan un grup de joves organitzava algun concert i van derivar en un programa estable, com és el cas d'Asgram i els Concerts de Lluna Plena, que se suma al cicle Dnit d'oci nocturn alternatiu.
De fet, entre les demandes dels joves hi ha un major nombre d'aules d'estudis i, sobretot, més oci nocturn. "S'estan treballant algunes propostes dins el pla jove", diu Arolas.
Pel que fa al Gra, el futur li reclama "seguir fent canvis i adaptant-se a les necessitats dels joves, que han canviat molt els darrers anys", explica Bassols, qui alhora assegura que l'equipament és fidel a la idea de donar oportunitats als joves, d'emancipació i de creació. "El treball més important al Gra és el que no es veu, però que fem constantment amb els joves", conclou.
La festa de divendres
Divendres, a partir de les 20 h, el Gra la gala d'aniversari. Per recordar els 10 anys es faran projeccions audiovisuals i accions per recollir la seva història, i es mostrarà la feina feta durant aquesta dècada pel que fa a polítiques de joventut, que es representaran en vuit àmbits d'actuació. Seran espectacles breus que reflectiran el vessant humà de l'equipament, les polítiques de joventut, la participació, el suport a les iniciatives joves, l'impuls a la cultura i la creació, i el festival Musik N Viu. La festa, oberta a tothom, oferirà també un espectacle de dansa vertical i la presentació del nou logotip de l'equipament.