El Banc dels Aliments cerca 2.190 voluntaris per al Gran Recapte al Vallès Oriental

Enguany hi participen 29 entitats i s'hi suma la parròquia Mare de Déu de Montserrat i Sant Antoni de Pàdua dels Franciscans de Granollers

Societat

Presentació de la propera campanya del Gran Recapte, al magatzem d'El Xiprer al polígon Ramassar
Presentació de la propera campanya del Gran Recapte, al magatzem d'El Xiprer al polígon Ramassar

Montse Eras

Amb el lema Ajudar és un instint natural, el Banc dels Aliments ha iniciat la campanya de captació de voluntariat per a la 10a edició del Gran Recapte d'Aliments, que se celebrarà el 30 de novembre i 1 de desembre amb 146 punts de recollida a botigues i supermercats del Vallès Oriental.

El delegat comarcal del Banc dels Aliments, Francesc Llonch, i el coordinador de delegats comarcals, Víctor Pedragosa, presentaven la iniciativa dilluns al magatzem que El Xiprer té al polígon Ramassar. Els responsables territorials consideren que per desenvolupar correctament el Gran Recapte al Vallès Oriental caldran uns 2.190 voluntaris, amb l'objectiu de "recollir aliments nutritius de llarga durada i sensibilitzar la població per pal·liar la precarietat", deia Pedragosa, qui assegurava que el Gran Recapte permet abastir els beneficiaris durant 3 mesos, entre 24 i 28 quilograms per persona al trimestre.

Ambdós destacaven la importància dels coordinadors i voluntaris, que gestionen les donacions dels clients que van a comprar. Els voluntaris fan torns de 4 hores i per ser-ho cal inscriure's al web granrecapte.com.

Enguany hi participen 29 entitats, dues més que l'any passat, ja que s'hi han afegit la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat i Sant Antoni de Pàdua dels Franciscans de Granollers i l'associació Pa de Vida de Martorelles.

A tota la comarca enguany s'atendran a través del Gran Recapte 10.523 persones, una xifra similar a l'any anterior (10.662), en què es van recollir 225.476 quilos, que es van repartir en 21,5 per beneficiari –mentre que el 2016 en van ser 22–. "Hi va haver una davallada del 9,5% en la recollida i això depèn bastant del voluntariat. Si hi ha més persones explicant el projecte la recapta és més important", destacava Llonch.

L'objectiu d'aquesta edició és intentar superar els quilos de 2017 i poder arribar a repartir 24 quilos per beneficiari. Els aliments més necessaris són l'oli, la llet, els llegums cuits –per evitar la despesa energètica de la cocció–, llaunes de sardines i tonyina, i bolquers per a nadons, entre altres productes.

Vallès Centre

L'organització del Gran Recapte divideix el Vallès Oriental en sis zones, entre les quals la del Vallès Centre, que gestiona Natàlia Sanchis, de la Fundació El Xiprer, i que reparteix aliments a més de 3.000 beneficiaris. A banda d'El Xiprer (amb 2.848 beneficiaris) i els Franciscans –recentment incorporats–, a la zona del Vallès Centre també col·labora en la col·lecta i la distribució dels aliments el col·lectiu cristià de Granollers L'Estel del matí (170 beneficiaris) i l'associació sociocultural Maná de les Franqueses del Vallès (300).

Sanchis explicava que l'any passat El Xiprer va repartir 130 banyeres –les caixes amb què es recull el Gran Recapte i que contenen uns 450 quilos de productes–. "Hi ha 10.000 persones al Vallès Oriental que necessiten aquests ajuts i, per això, ens calen voluntaris", insistia la responsable d'El Xiprer.

La responsable de Campanyes Solidàries del Banc dels Aliments, Sabine Hindersin, també posava l'accent en els voluntaris, que "també cuidem i estan assegurats perquè sentin el suport del Banc dels Aliments", així com destacava que els aliments recollits al Vallès Oriental es queden al territori.

Edicions locals