Un joc interactiu d'enigmes farà descobrir el patrimoni industrial de Granollers

Aquesta és una de les propostes de la Setmana del Turisme Industrial de Catalunya, que tindrà lloc del 3 a l'11 de novembre

Cultura

Un joc interactiu d'enigmes farà descobrir el patrimoni industrial de Granollers
Un joc interactiu d'enigmes farà descobrir el patrimoni industrial de Granollers

La Setmana del Turisme Industrial de Catalunya, que organitza des de fa tres anys la XATIC, oferirà enguany una manera diferent de descobrir el patrimoni de Granollers. Es tracta d'una prova pilot d'un joc interactiu –per mitjà d'un web app– en el qual es podrà participar del 3 a l'11 de novembre i que només engega a tres ciutats –a banda de Granollers, Mataró i Terrassa–.

La secretària de la XATIC, Pepi Martínez, ha destacat l'estrena del joc, batejat com Enigma XATIC, com una "nova manera lúdica de descobrir el patrimoni". Mitjançant la hiperficció explorativa s’aniran descobrint els diversos enigmes que es trobaran en un diari secret a la vegada que s’haurà de desxifrar les marques dels mapes i utilitzar tècniques d’orientació i d’exploració. Les persones que acabin el joc gaudiran de vals i descomptes a diferents Escape Rooms i hi haurà un premi final d’un pack d’experiències Fent País.

Durant la presentació de la Setmana del Turisme Industrial a La Tèrmica de Roca Umbert s'ha fet una demostració del joc, al qual els interessats ja s'hi poden inscriure a través del web enigmaxatic.packescape.com. Fins al dia 3, però, no s'hi podrà començar a jugar i el termini per acabar el joc interactiu és l'11 de novembre. "Els enigmes tenen una dificultat que va en augmenta i, per als del final del joc, cal buscar molta informació. Així que no tothom acabarà els jocs", alerten els creadors d'Enigma XATIC. El joc comença amb un mapa dins el qual hi ha els enigmes a espais on s'ha d'anar per resoldre'ls. S'hauran de trobar objectes que caldrà fotografiar i l'app web reconeixerà si és l'objecte correcte per mitjà d'un reconeixement d'imatge. Un cop resolt l'enigma, s'ofereix més informació del lloc per acabar de completar l'experiència turística.

Més activitats a La Tèrmica

Durant aquesta setmana, del 3 a l'11 de novembre, també hi haurà altres activitats a Granollers. La historiadora de l’art i coordinadora de projectes de Roca Umbert, Ester Prat, ha explicat les activitats pròpies de la ciutat, com el nou projecte de recerca gastronòmica El menjar obrer, una iniciativa que compta amb l'ajut de l'Arxiu Municipal i la historiadora Vanesa Jiménez, i amb l'assessorament de la cuinera Ada Parellada per donar a conèixer com es menjava i es cuinava durant els anys 60 i 70 en els àmbits obrers de Granollers.

La cuinera granollerina ho ha treballat amb la complicitat del grup nascut als centres cívics de Passa’m la Recepta, que porta anys treballant en la recuperació de la cuina d’abans. El 4 de novembre hi haurà un tastet de mongetes del ganxet i crespells, per "conèixer el patrimoni etnològic d'una manera divertida", explicava Prat.

La ciència també tindrà una presència important, amb dues xerrades del divulgador Marc Boada –habitual de la Tèrmica– el dia 10 de novembre pensades per a tota la família, una sobre el carbó i l’altra sobre els slimes –els mocs que als 80 eren coneguts com a blandiblub–. Les activitats són gratuïtes però cal inscriure’s a www.rocaumbert.cat.

El bus a cegues

Granollers també serà present en algunes de les rutes del bus a cegues organitzades per la XATIC arreu del país. "Els passatgers pugen a l'autocar per passar el dia i no saben on aniran", explica Martínez, tot i que es poden orientar pels títols de la ruta, com Ruta familiar de la diversitat industrial, Ruta del modernisme, aigua i ceràmica, i Ruta del ferrocarril i l'oli, per exemple. Les inscripcions es poden fer fins a aquest diumenge 28 d'octubre.

 

Edicions locals