CCOO reclama mesures a la direcció de l'Hospital per evitar el col·lapse a Urgències
Els representants sindicals consideren que, davant l'episodi de grip de l'any passat, el centre va reaccionar tard i amb recursos humans insuficients
L'epidèmia de la grip de l'any passat va col·lapsar les Urgències de l'Hospital de Granollers i el centre va haver d'habilitar Unitats d'Assistència Transitòria (UAT) per als pacients que estan a l'espera de l'evolució per ser donats d'alta o bé ingressats. El sindicat Comissions Obreres (CCOO) considera que aquesta mesura es va prendre tard –al gener– i "amb pocs recursos humans", indica la presidenta de la secció sindical de CCOO a l'Hospital, Fina Sánchez Brustenga.
Sánchez ha explicat que els representants dels treballadors demanen "una previsió de recursos que no provoqui mal estar" als empleats, com assegura va succeir l'any passat, quan Urgències va partir col·lapses assistencials que van fer habilitar fins a 4 espais més (UTA) per drenar les atencions del servei.
Segons la delegada de CCOO Encarna Comino, "cada anys hi ha un situació molt penosa per a treballadors i usuaris, perquè quan la ràtio de pacients augmenta no s'incorpora personal". "La situació comença a recordar l’hivern de l’any passat i preocupa veure que la direcció no ofereix més solucions que l’obertura de la UAT 1", apunta el sindicat.
A més, Sánchez creu que, "com a molt, enguany només es podran obrir 3 UTA" perquè el quart espai que es va utilitzar l'any passat està en obres per acollir altres funcions, a la primera planta de l'edifici B. La presidenta de la secció sindical també denuncia que dels dos equips d'atenció domiciliària consolidats que hi havia, només n'ha quedat un, i que aquests equips també són una forma de drenar els pacients a Urgències.
"Volem que els espais estiguin preparat i saber com es faran contractacions per assumir l'augment de usuaris", conclou la sindicalista, qui assegura que a hores d'ara, sobretot a les tardes i especialment els caps de setmana, ja es pateixen col·lapses que fan tenir pacients al passadís. "Dijous, a les 18 h, l'espera per a medicina interna a Urgències és de 240 minuts, i això ens ho trobem fa dies, tot i que no hi ha un període d'epidèmia", exemplifica.
La campanya de vacunació
En canvi, l'adjunta a la Direcció General, Eva Martín, considera adient l'actuació del centre hospitalari, que activa equips i unitats segons les necessitats assistencials de cada moment. En aquest sentit, Martín considera que la situació de l'any passat va ser excepcional. "No hi ha un històric d'epidèmia de grip tant rellevant com el de l'any passat", assegura, i confia en les campanyes de vacunació iniciades perquè es vacuni més gent i en què la vacuna sigui més efectiva que l'any passat.
A més, explica que hi ha un avís a l'hora d'activar mesures per increments de malalts. "El primer impacte de freqüentació d'Urgències té com a detonant la bronquiolitis dels nens, de manera que sabem quan començaran els quadres en els adults", indica. Llavors és quan es poden activar les UTA que la direcció consideri necessàries. L'adjuntama la Direcció reconeix que l'espai de la primera planta de l'edifici B no es podrà utilitzar com a UTA perquè s'està destinant a ampliar la Unitat de Cures Intensives (UCI), però recorda que abans només hi havia una UTA que s'obria segons les necessitats i considera que els equips d'atenció domiciliària també són una bona resposta en casos d'epidèmia de grip. Amb tot, considera que s'han d'activar en funció de les necessitats.
Pèrdua de llits i creixement de la UCI
El secretari general de CCOO al Vallès Oriental, Gonzalo Plata, va donar suport a les reclamacions de les representants sindicals de l'Hospital i va afegir que cal "un toc d'alerta als responsables polítics de sanitat. El Vallès Oriental i el Maresme són les dues comarques amb una ràtio menor de llits", denunciava.
En aquest sentit, Rosalia Solà, responsable d'Organització de CCOO de Sanitat a la comarca, assegurava que en els últims 20 anys, tot i que el Vallès Oriental ha incrementat població, s'han perdut 96 llits hospitalaris.
Per al sindicat, els 10 llits que s'han anunciat a la UCI ni ho compensen "ni són realitat, perquè es compten els 4 de semicrítics que actualment ja disposem en un altre espai", indiquen. A més, denuncien que la ràtio d'infermera per pacients, que hauria de ser d'una per cada 3 no es compleix.
En canvi, la doctora Eva Martín assegura que actualment hi ha 10 places d'UCI que es duplicaran, tot i que en una primera etapa només s'incorporaran 6 places. Un cop s'enllesteixin les obres, però, l'equipament estarà preparat per assumir la vintena de places, a l'espera de les contractacions del Servei Català de la Salut.