Lluís Guix dóna a l'Arxiu enregistraments d'entrevistes a persones vinculades a moviments polítics i sindicals dels any 30 i 40

La Col·lcció Espartacus inclou els testimonis de Joan Picas, Miquel Gelis i Joan Riera, entre altres

Societat, Política

Lluís Guix dóna a l'Arxiu enregistraments d'entrevistes a persones vinculades a moviments polítics i sindicals dels any 30 i 40
Lluís Guix dóna a l'Arxiu enregistraments d'entrevistes a persones vinculades a moviments polítics i sindicals dels any 30 i 40

Aquest dilluns s'ha formalitzat la donació i cessió compartida dels drets d’explotació d’entrevistes realitzades per Lluís Guix Moreno, l’any 1996 i fins més enllà del 2000, i, de les respectives digitalitzacions. Es tracta d’enregistraments audiovisuals de valor històric, patrimonial i cultural, que s’incorporen a les Fonts Orals de l’AMGr, per posar-los a abast de la ciutadania, i que recullen el testimoni de persones vinculades a moviments polítics i sindicals dels anys 30 i 40.

Aquest conjunt d’entrevistes s’integra als fons de l’Arxiu Municipal de Granollers amb la denominació de Col·lecció Espartacus. Les persones entrevistades dins d’aquesta col·lecció són Joan Picas, Miquel Gelis, Fèlix Rodrigo, Narcís Pujol, Joan Martí Torres, Joan Riera, Antonio Requena, Ruaix, Francisco Puig, Abel Paz, Octavio Alberola i Luís Andrés Edo. La gran majoria, de Granollers.

El contracte, que han signat avui l'alcalde, Josep Mayoral, i el donant Lluís Guix –del restaurant llibreria Anònims–, regula el traspàs de la titularitat d’aquestes entrevistes a l’Ajuntament de Granollers, que adquireix, doncs, l’obligació de conservar-les i custodiar-les, com a documents audiovisuals. També, de realitzar-ne el tractament arxivístic necessari per facilitar-ne la consulta pública, a l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr).

Segons ha explicat Lluís Guix, aquestes gravacions, fetes amb la participació de Carles Riobó i Assutzena Font, són el resultat d'"un projecte iniciat fa molt anys des de l'Assemblea Llibertària per recuperar memòria històrica amb els testimonis encara existents, per exemple, de la Columna del Vallès i de la CNT. La idea inicial era fer un documental i, també, algun treball per a les escoles amb el Casal del Mestre".

Per la seva banda, Mayoral ha destacat la "importància de compartir un material sorgit de la gent i que pot ser utilitzat en altres indrets"; "un filó per continuar una feina d'Arxiu que permet buscar itineraris nous".

Les Fonts Orals de l’AMGr ja compten amb més de 200 entrevistes fetes a testimonis de la ciutat, que ajuden a conèixer millor la història local. Aquests enregistraments s’agrupen com a entrevistes i gravacions ingressades a l'Arxiu per mitjà de donacions i cessions, segons el productor: Ajuntament de Granollers o bé, d’altres. Així doncs, les gravacions de la Col·lecció Espartacus, de Lluís Guix, s’afegeixen als 240 testimonis, dels anys 1985-2016, disponibles a les Fonts Orals de l’AMGr.

Edicions locals