Una foto amb intervenció pictòrica d'un malagueny s'endú el Premi Paco Merino

Pedro Peña Gil, de Marbella, és l'autor de 'Museum hall (Egypt green)', guanyadora d'entre les 170 obres presentades

Cultura

Lluís Estopiñan va explicar les característiques de l'obra guanyadora de Pedro Peña
Lluís Estopiñan va explicar les característiques de l'obra guanyadora de Pedro Peña | M.E.

La fotografia amb intervenció pictòrica Museum hall (Egypt green) de l'artista Pedro Peña Gil, de Marbella (Málaga), ha estat la guanyadora de la 13a edició del Premi Paco Merino, que enguany ha rebut 170 obres, de les quals el jurat ha acceptat a concurs 166.

De fet, aquesta ha estat l'edició més participativa del certamen que impulsa el grup Pro Art Paco Merino, constituït quan l'artista autodidacta granollerí encara vivia per promocionar la seva obra, i que en morir Merino, es va transformar en una entitat no només per difondre l'obra de Paco Merino, sinó per ajudar a la pintura en general.

El guardó s'anunciava dilluns a la llibreria La Gralla, que acull l'exposició de les obres preseleccionades pel jurat, compost per Anna Estany, Lluís Estopiñan, Glòria Fusté, Frederic Montornès i Pere Salinas, i amb Josep M. Farnés actuant com a secretari.

Les 170 propostes han arribat de tot l'Estat –només falta Cantàbria per completar totes les comunitats– i d'altres indrets d'arreu del món, com Argentina, Àustria, Colòmbia, Cuba, Mèxic, Portugal, Uruguai i Veneçuela. D'aquestes se'n van preseleccionar 14, i 13 de les quals s'exposen a La Gralla (l'autor de la que en faria 14 va renunciar a participar-hi).

Finalment, Farnés anunciava l'obra guanyadora, que rebrà un premi dotat en 2.500 euros. L'artista i membre del jurat Lluís Estopiñan destacava el nivell i varietat de tècniques de les obres presentades. En el cas de la guanyadora, es tracta d'una foto amb intervenció pictòrica "que ens va cridar l'atenció a tot el jurat pel seu joc de contraposicions", deia i especificava: "la foto parteix de la figuració, del realisme, mentre que, en canvi, la intervenció pictòrica ens remet a l'expressionisme abstracte". Per a Estopiñan, es tracta d'una peça "complexa i atractiva, que contraposa modernitat i tradició, opacitat i transparència, i definició i desenfoc".

Edicions locals