Andreu Ballús es postula per ser candidat a les primàries sobiranistes de Granollers

L'ANC lamenta la reticència dels partits a participar-hi

Política

A finals d'octubre va celebrar-se la primera reunió de Primàries Granollers per impulsar el projecte
A finals d'octubre va celebrar-se la primera reunió de Primàries Granollers per impulsar el projecte

El mestre, filòsof i sociòleg Andreu Ballús, fill de l’exalcalde Rafael Ballús, és el primer veí de Granollers que s’ha postulat públicament per participar en el projecte de Primàries Catalunya a la ciutat com a candidat.

Primàries Catalunya és una iniciativa promoguda per entitats i partits sobiranistes amb l’objectiu de crear, allà on sigui possible i tingui opcions de guanyar, una candidatura transversal que uneixi totes les mirades sobiranistes perquè hi hagi, després de les eleccions municipals, el màxim d’ajuntaments que assegurin el mandat republicà de l’1 d’octubre.

Per fer-ho, entitats com l’ANC han promogut en diversos municipis que la gent s’inscrigui a Primàries Catalunya amb la idea de fer primàries entre gener i febrer allà on s’hagi impulsat el projecte, i, en el cas de Granollers, Ballús ja ha mostrat la seva disponibilitat a presentar-s’hi.

Amb tot, admeten els impulsors de la iniciativa, caldrà veure quina és la receptivitat dels partits sobiranistes de la ciutat a participar-hi. “En general els partits són reticents a confluir en una sola candidatura, i a Granollers encara més”, diu Manel Gener, portaveu de l’ANC a la ciutat. “Si no s’hi acaben implicant haurem de valorar com continuem endavant, perquè tampoc voldríem fragmentar encara més el vot sobiranista”.

D’altra banda, més que una confluència de partits, explica Ballús a les xarxes socials, “es tracta de dur a terme un procés participatiu a través del qual sigui tothom qui ho vulgui, i no les estructures dels partits, qui decideixi qui ocupa els llocs de govern i quin programa han de dur a terme”.

Per això, més que una candidatura unitària, “el que ens hem proposat a Granollers és que el procés de confecció de llistes es faci obert i participatiu, de manera que els inscrits puguin votar qui forma part de les llistes”, diu Gener, qui afegeix que “la idea és que la gent s’animi a inscriure’s a Primàries Catalunya –actualment ja hi ha més de 300 veïns de la ciutat inscrits–, perquè tot plegat tingui la màxima participació i implicació”.

Al juliol, el candidat del PDeCAT, Àlex Sastre, apuntava que "les llistes transversals s'han d'impulsar on la unitat dels independentistes hi jugui a favor, com a Granollers", i afegia, amb relació a la proposta de primàries, que "si algú les organitza en el marc d'un projecte seriós no tindré problemes a presentar-m'hi".

Amb tot, el passat 29 d’octubre Sastre ja va presentar al Teatre Auditori el seu propi projecte de ciutat al marge de la resta de partits sobiranistes, que tampoc no s’han mostrat favorables a participar en el projecte de Primàries Catalunya.

 

Edicions locals