L'ampliació del Parc de Bombers de Granollers s'ha d'adjudicar aquest 2018

Infraestructures ha de valorar ara les cinc empreses que s'han presentat per executar els treballs de reforma de l'edifici

Societat

L'edifici del Parc de Bombers de l'avinguda Sant Julià és del 1977 i ja ha quedat obsolet
L'edifici del Parc de Bombers de l'avinguda Sant Julià és del 1977 i ja ha quedat obsolet

A finals d'octubre, els efectius dels Bombers de la Generalitat van dir prou a una situació de precarietat laboral i en infraestructures, i van manifestar-se pels carrers de Barcelona per reclarmar que es reverteixi la situació de manca de recursos al cos de seguretat.

Entre els manifestants també hi havia membres del Parc de Bombers de Granollers que, a banda de les reivindicacions laborals compartides amb bombers d'arreu del país, sumen al comput de prejudicis unes obres pendents des de fa anys a les instal·lacions de l'avinguda Sant Julià de Granollers, que fa temps que han quedat obsoletes.

Els treballs, licitats l'estiu passat, s'haurien d'haver adjudicat aquest octubre i, ara, el compromís de la direcció general de Bombers és que Infraestructures de la Generalitat desencalli el projecte aquest novembre.

Segons el cap dels bombers granollerins, Vicenç Devesa, s'està fent la valoració de les cinc empreses que s'han presentat al concurs per executar les obres de reforma, ampliació d'espais tècnics i millora del Parc de Bombers de Granollers, inaugurat el 1977 i que només ha tingut una remodelació significativa –una ampliació de dependències– el 1993.

Així, l'espai ha quedat petit i obsolet i, des de fa anys, arrossega deficiències importants, que han comportat episodis de plagues –l'estiu de 2014 es denunciava la presència de rosegadors i insectes, que va suscitar una reforma de la coberta i instal·lació de mosquiteres, així com la reforma de la cuina– i inundacions –precisament el juny passat a la sala de control–.

El projecte d'obres

L'estiu de 2017 la Generalitat assegurava que estava a punt de licitar les obres del Parc de Bombers –basades en un projecte arquitectònic ja aprovat el 2015–, un procés que finalment s'iniciava aquest maig. Ara fa un any, però, l'Ajuntament de Granollers va cedir a la Generalitat una parcel·la de 264,5 metres quadrats per adestinar-la a l'ampliació i millora del Parc de Bombers de Granollers. L'acord fixa en tres anys el termini màxim per al compliment de les finalitats de la cessió. Des de llavors, el govern català ha anat anunciant cada mig any que l'adjudicació de les obres era imminent. El darrer termini, aquest novembre.

De fet, ja s'ha produït l'obertura de pliques del concurs públic, que fixava un pressupost per a l'ampliació i reforma d'1.150.453 euros (IVA inclòs). El contracte tindrà una durada d'11 mesos i es preveu que les obres es facin per fases per permetre mantenir l'activitat del parc durant els treballs.
Actualment, l'edifici del parc té prop de 1.000 metres quadrats–distribuïts en dos volums, la cotxera i les dependències– i l'ampliació n'hi sumarà 277 més, en una parcel·la que tindrà un total d'uns 2.000 metes quadrats.

L'ampliació –amb annexes a la cotxera– es proposa a l'espai que limita amb el carrer de Guglielmo Marconi. El nou volum tindrà una planta baixa i un pis. Pel que fa a la reforma de la part de dependències, es preveu reconvertir l'aula en vestidor complementari i nous serveis higiènics; reordenar els lavabos masculins i incorporar un vestidor i servei femení; reformar la sala de control i ampliar-la; reformar els despatxos perquè tinguin il·luminació i ventilació natural; adequar la zona de presortida des del passadís central; ignifugar l'estructura metàl·lica; substituir el fals sostre, les portes i l'enllumenat; i remuntar la coberta aper instal·lar aïllament tèrmic.

A l'edifici de vehicles es vol recuperar tot el volum de la cotxerra per a ús d'aparcament de vehicles, amb l'enderroc de l'altell i la instal·lació de noves portes, així com reconstruir la coberta.

Hores extres i pèrdua de plantilla

A banda de les mancances en infraestructures i materials, els Bombers denuncien que des d'inici de la crisi les seves condicions laborals han anat empitjorant. "Fem més hores que qualsevol funcionari", exclama Devesa.

A les hores extres s'hi sumen plantilles que també s'han anat reduint, arran de jubilacions i canvis de destinació. A Granollers a principis d'any eren 50 bombers i ara en són 48. "No hi ha personal per cobrir les baixes", lamenta Devesa. De fet, feia 5 anys que no es convocaven places de bombers i ara "calen moltes convocatòries per tenir el personal necessari", considera el cap del Parc de Bombers.

 

Edicions locals