Mig segle del primer institut públic del Vallès Oriental

El Cumella dóna el tret de sortida als actes del 50è aniversari amb una cerimònia d'inauguració divendres a la sala d'actes

Societat

Assistents a la cerimònia d'aniversari, al vestíbul, a l'exposició de fotografies de la història del Cumella
Assistents a la cerimònia d'aniversari, al vestíbul, a l'exposició de fotografies de la història del Cumella | Xavier Solanas

"Un centre és un plegat d'experiències que van més enllà de l'edifici", deia Lluís Serra, director de l'Institut Antoni Cumella, a l'acte de commemoració del 50è aniversari del que va ser el primer institut públic, no només de Granollers, sinó de tot el Vallès Oriental.
 

Així, la cerimònia d'obertura, a la sala d'actes del centre, reflectia aquest caliu que s'ha generat a l'edifici color terra que s'inaugurava la tardor de 1968 amb el nom d'Instituto Nacional de Enseñanza Media. Serra llegia una carta del primer director, Bernat Cifre, que va ocupar el càrrec 8 anys i en la qual recordava com, fa 50 anys, el curs es va endarrerir amb motiu de les obres d'aquell edifici al costat del Congost.

En la part més institucional de la cerimònia també hi intervenia el director de Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament, Pere Masó, qui reconeixia l'esforç del professorat en un context en què "no tenim prou dits per comptar les reformes que hi ha hagut al sistema educatiu. L'educació funciona malgrat l'administració", criticava.

L'alcalde de Granollers i exalumne del Cumella, Josep Mayoral, qui recordava com el 1968 va canviar el món, però també Granollers, on s'inaugurava el primer ambulatori –CAP Vallès Oriental–, el Mercat de Sant Carles i l'institut Antoni Cumella, "que va ser clau a la ciutat, com a espai per al coneixement, per a les lluites per les llibertats i per a la socialització. S'hi ha incubat una part importat del que és la ciutat", deia i recordava que fins al 1988 no hi va haver un altre institut públic a la ciutat.

L'esperit de reivindicació i companyonia del centre també es feia palès amb el testimoni d'alguns dels seus exalumnes, com Carme Ballús, qui en recordava "les amistats, les vagues per la manca de calefacció, el pati i les mirades de reüll al noi que t'agradava". Santi Montagud també recordava com a la segona dècada dels 70 ell i els seus companys de promoció eren adolescents de la Transició. "Vam aprendre a defensar la llibertat i escriure a la paret. Vam viure una ensenyança diferent", apuntava. I concloïa: "Aquí vam aprendre a ser una mica lliures i això és inoblidable".

Més actes de la comissió del 50è aniversari

La cerimònia s'acompanyava d'una exposició fotogràfica de la història del centre, així com d'una mostra de material administratiu i didàctic, que es podran veure al vestíbul fins al divendres. La comissió dels actes del 50è aniversari explicava també la resta d'activitats que se succeiran al llarg d'aquest curs amb motiu de l'efemèride.

Al llarg del novembre, a l'hora del pati, s'estan disputant tornejos de futbol, voleibol i bàdminton entre professorat i alumnat. El 26 d'abril, la sala d'actes acollirà el lliurament de premis del certamen literari Premi Antoni Cumella, que anirà acompanyat de lectures dramatitzades de les obres guardonades i d'un recital poètic a càrrec d'exalumnes.

Durant tot l'any, també s'organitzaran xerrades d'exalumnes als actuals estudiants de 4t d'ESO i Batxillerat, per tal de compartir experiències de vida. I, finalment, la festa de cloenda, el 14 de juny, inclourà un recorregut musical de les dècades del centre i convidarà a tothom que hi ha passat a assistir-hi vestits de l'època en què anaven a l'institut.

L'Institut Antoni Cumella està també engrandint el seu arxiu gràfic i s'hi poden fer aportacions al correu 50anyscumella@iesacumella.cat.

Edicions locals