Homenatge a Josep Verde Aldea, un home "al servei del bé comú"

El polític i advocat granollerí va ser un dels fundadors del socialisme català i va arribar a ser vicepresident del Parlament Europeu

Política

L'exministre Joan Majó va ser un dels ponents que van glossar la figura de Verde Aldea
L'exministre Joan Majó va ser un dels ponents que van glossar la figura de Verde Aldea

“Discret, valent, rigorós, compromès, lleial, demòcrata, transversal...”. Aquests van ser alguns dels molts adjectius que van servir per descriure la figura del polític i advocat granollerí Josep Verde Aldea, homenatjat divendres a la Sala Tarafa coincidint amb el que hauria estat el seu 90è aniversari. Verde va morir el febrer de l’any passat després d’una vida dedicada a l’advocacia i a la política.

L’acte, organitzat per la comissió de reconeixement a Josep Verde, amb el suport de l’Ajuntament, va comptar amb la participació de mossèn Josep Cardús, l’advocat Miquel Roca, l’expresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay, l’exministre Joan Majó, l’exeurodiputada Anna Terrón i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

Cardús va encetar la glossa recordant la seva etapa més granollerina, especialment la seva col·laboració a la revista Granollers Comunitat Cristiana. “Verde era una persona creient, però no de paraula, sinó de fets”. “Va ser un home de servei al bé comú, que és la manera de ser un bon cristià”, deia.

L’exministre Joan Majó va parlar de la transició i de l’etapa de creació del PSC. “En aquella època fèiem política en un altre tipus d’organitzacions, sobretot religioses, que és l’únic lloc on podíem fer-ho”. “Amb en Josep representàvem l’ala cristiana de Reagrupament, i posteriorment vam representar l’ala socialdemòcrata i catalanista del PSC”, recordava.

Miquel Roca, membre de la Comissió dels Vint que va participar en l’avantprojecte de l’Estatut de Sau juntament amb Verde, apuntava que el polític i advocat granollerí era un home “d’una gran transversalitat, i això li dóna molta actualitat”. “Sempre feia aportacions lleials i rigoroses, de servei al país, i el projecte i la voluntat d’avançar estava sempre per sobre de tot partidisme”, deia Roca.

Eugeni Gay, per la seva banda, va destacar la seva faceta com a defensor dels drets humans i com a impulsor de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. “Enteníem el cristianisme com una manera de posar-nos al servei de la societat; creiem en bastir ponts, la democràcia i els drets humans”, apuntava.

Anna Terrón companya de Verde al Parlament Europeu, assegurava que el polític granollerí era d’aquelles persones que sentia i vivia Europa. “Tenia el do de la paraula per dir allò que volia dir i allò que no li agradava sense aixecar la veu, era contundent però alhora suau en les formes”, deia.

El polític de més recorregut de la ciutat

Finalment, l’alcalde, Josep Mayoral, va assegurar que Granollers “reivindica la figura del polític de més recorregut de la ciutat, com a granollerí i com a exemple a seguir en el futur, com a persona compromesa amb la llibertat i la democràcia”. “Va ser un polític que parlava de reptes i d’esperança, que tenia la capacitat d’obrir espais allà on només hi havia murs, una persona que va marcar petjada a la ciutat”, deia.

L’acte, al qual també van assistir els fills i les nétes de Verde, així com altres socialistes destacats, com l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, va comptar amb la interpretació de peces musicals a càrrec del pianista Josep Maria Roger i d’alumnes de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Maria Ruera.

 

Edicions locals