El nou cinema Edison obrirà el 19 de desembre

El projecte municipal, gestionat per l'Associació Cultural, tindrà la seu al Centre Cultural

Cultura

Guillem Pujades (AC) presenta la imatge del nou espai, amb l'alcalde i la regidora de Cultura
Guillem Pujades (AC) presenta la imatge del nou espai, amb l'alcalde i la regidora de Cultura

Montse Eras

Granollers recuperarà una sala de cinema al centre de la ciutat el 19 de desembre, de la mà de l'Associació Cultural (AC), que gestionaran el cinema Edison, nom amb què s'ha batejat el nou projecte del Centre Cultural –un equipament que l'Ajuntament comprava el 2009–.

Martí Pujadas, responsable de projectes de l'AC, ha detallat aquest dilluns les característiques del nou cinema Edison, en un acte lúdic al mateix Centre Cultural, en què s'ha presentat la imatge de la sala i la programació.

El nom d'aquest equipament, dedicat a tot allò relacionat amb el món del cinema i l'audiovisual, vol ser "un homenatge a una de les primeres sales de cinema de Granollers" –la segona després del Majèstic–, que estava situada a la plaça Maluquer i Salvador, a la cantonada del carrer Edison. "A més, també volíem un nom que quedés a la memòria i que superés l'actual nom de l'equipament", explicava Pujadas, qui recordava com el 2006 van desaparèixer totes les sales del teixit urbà de Granollers. Des de llavors, de fet, l'única manera de veure cinema al centre era de la mà del cineclub de l'AC –que va fer la seva primera projecció als anys 50–.

Ara, l'AC fa un pas endavant amb l'Edison, que tindrà tres activitats fonamentals. A banda de l'exhibició de pel·lícules, també vol fer una tasca de formació, així com de suport a la creació. L'Ajuntament cedeix el Centre Cultural, on s'hi faran reformes per millorar l'experiència cinematogràfica. L'auditori –amb un aforament de 349 persones– comptarà amb nou equipament tècnic, així com amb aïllament acústic. També es preveu habilitar una sala polivalent al primer pis per a exposicions, presentacions i altres activitats. Al segon pis també hi haurà una petita sala de projeccions, per a una cinquantena de persones, així com es condicionarà un altre espai per a tallers. Finalment, el vestíbul tindrà una transformació estètica i també per encabir la taquilla i un espai de bar.

La programació

El cinema Edison tindrà una programació ininterrompuda de setembre a juny, amb tres o quatre títols setmanals i un mínim de 8 sessions. S'hi programarà de manera estable de dijous a diumenge, i els dimarts i dimecres s'alternaran. L'activitat regular tindrà set sessions setmanals més una infantil mensual, però també hi haurà altres dies amb sessions. "Pot passar, sobretot a la primavera, que cada dia hi hagi sessió de cinema", indicava Pujadas.

D'aquesta activitat, el cineclub mantindrà dues sessions –ara en fa tres–, i el nou projecte en farà cinc més, amb una pel·lícula setmanal "més oberta a nivell de públic, que serà una estrena o gairebé". L'Edison vol seguir apostant pel cinema en versió original, tot i que es planteja incorporar alguna versió doblada.

Els preus s'estipularan en funció de la sessió, però giraran a l'entorn dels preus de mercat per evitar fer competència deslleial. "Amb tot, al ser públics, tindrem el mínim de barreres d'entrada a l'equipament, amb descomptes i un futur club de fidelització", detallava Pujadas. El preu normal estarà entre els 5 euros de les sessions infantils i els 7,5 de les estrenes de cap de setmana.

La primera pel·lícula

L'Edison presentava també la programació inaugural del Nadal, que inclourà films com Campeones, El amor menos pesado, Ernest et Celestina, La buena esposa i La revolución silenciosa, entre altres.

La primera pel·lícula, que es projectarà el 19 de desembre, però, la triarà la ciutadania, que podrà votar entre un llistat de films prèviament escollits per l'AC. La intriga, de fet, es mantindrà fins al mateix moment en què s'encengui la gran pantalla.

Formació i producció

El cinema Edison també vol ser un espai de formació, tot seguint la feina que fins ara l'AC ha fet amb els centres educatius de la ciutat, però també fent un pas endavant amb cursos que s'allarguin tot el curs, així com tallers i cursos per al públic familiar i per al públic adult, i fins i tot per a professionals.

D'altra banda, en menor mesura, l'AC també es proposa posar-se al servei de Roca Umbert i del Mercat de l'Audiovisual de Catalunya per potenciar la creació audiovisual. De fet, actualment convoca la beca Vist per… en col·laboració amb VOTV.

 

Edicions locals