Els partits esvaeixen la possibilitat d'una candidatura sobiranista conjunta a Granollers

L'acte també va servir per presentar el projecte de Primàries Catalunya, que a la ciutat ja compta amb 400 inscrits com a electors

Política

Debat entre els portaveus de Demòcrates, Junts per Granollers, la CUP i ERC
Debat entre els portaveus de Demòcrates, Junts per Granollers, la CUP i ERC

La possibilitat de fer una candidatura conjunta independentista per a les eleccions municipals a Granollers va esvair-se dilluns en el debat organitzat per Som Poble amb els portaveus dels partits sobiranistes de la ciutat. Durant la sessió, en un Llevant Teatre ple a vessar, es va explicar el projecte de Primàries Catalunya, una iniciativa promoguda arreu del país per tal d’agrupar el vot independentista en candidatures unitàries per a les eleccions municipals.

Actualment ja hi ha 400 veïns de Granollers inscrits com a electors en aquest procés, persones que, en cas que el projecte avanci, també podran participar en l’elaboració del programa electoral. Amb tot, els impulsors de les primàries decidiran a mitjan desembre si el procés tira endavant en funció dels suports obtinguts i de les candidatures presentades.  

Negativa d'ERC i CUP

Sobre la possibilitat de concórrer plegats a les eleccions municipals, ERC i la CUP se’n van desmarcar. “És bo que cada partit interpel·li el seu electorat; es pot anar per separat i tenir una estratègia comuna”, deia Núria Maynou, candidata dels republicans a l’Ajuntament. “La nostra és una proposta d’esquerres i republicana, i ja treballem d’una manera oberta i participativa”.

Maria Oliver, de la CUP, apuntava que “la lògica de la CUP no es basa en qui fa les coses, sinó en el què i el com”. Per això, assegurava, una candidatura conjunta o un govern de concentració “tindria sentit si a escala nacional també es fes d’aquesta manera i si estiguéssim en una conjuntura de trencament imminent amb l’Estat, però aquest no és el cas”. A més, afegia, “també cal tenir en compte l’eix social, no només el nacional”. 

En canvi, Oriol Vila, de Demòcrates, defensava una possible candidatura conjunta i el procés de primàries perquè siguin els ciutadans qui escullin els integrants de les llistes electorals: “Fins ara hem tingut èxit quan hi ha hagut unitat; per això cal unió, però no de partits, sinó dels partits amb la gent i les institucions”, deia Vila. “I això ho garanteixen les primàries”.

Àlex Sastre, candidat de Junts per Granollers, explicava que el seu grup estaria disposat a participar en el procés “si això servís per generar un gruix suficient i si hi participessin els principals actors de l’escena política sobiranista”. Sastre també recordava que a Granollers hi ha aproximadament uns 16.000 electors independentistes, tot i que aquesta xifra no es tradueix a les eleccions municipals. “No n’hi ha prou amb fer una llista de persones independentistes, cal aglutinar electorats i fer un projecte de ciutat”, deia.

Escenaris de futur

Sobre el moment polític actual, Vila indicava que “cal buscar un nou momentum per plantar cara a l’Estat, com vam fer l’1-O", i en aquest sentit apostava per “recuperar la confiança, el relat i l’estratègia” per actuar tan bon punt es coneguin les sentències dels presos polítics.

Maynou expressava que “calen estratègies compartides, desqualificar-se menys i analitzar bé allò que hem fet malament per recuperar la transversalitat i l’esperit del 3-O”, una posició que també compartia Àlex Sastre: “Cal recuperar l’objectiu de la independència, no n’hi ha prou amb reclamar l’alliberament dels presos”, i “cal mobilització per forçar l’Estat a acceptar un referèndum pactat i reconegut internacionalment”, deia.

Finalment, Maria Oliver feia autocrítica i assegurava que “vam alimentar una visió massa naïf de la revolució dels somriures, vam menystenir l’imperi espanyol, un dels més repressius d’Europa”. Per això, afegia, “en algun moment hi haurà d’haver una ruptura clara i unilateral; Espanya mai ens deixarà ser lliures, sempre ens reprimirà, de manera que sense ruptura no hi haurà independència”.

 

Edicions locals