Les plaques solars de Can Muntanyola en proveeixen el 30% del consum total

Granollers acull una reunió del projecte europeu Compose d'energies renovables i avança que vol avançar en l'autosuficiència energètica dels equipaments

Societat

Reunió del Compose al CTUG de Roca Umbert
Reunió del Compose al CTUG de Roca Umbert | M.E.

Montse Eras

Granollers ha acollit aquesta setmana la cinquena reunió del projecte europeu Compose (Rural Communities engaged with Positive Energy) que té l’objectiu d’incrementar la quota d’energies renovables i l'eficiència energètica en zones periurbanes i rurals de la Mediterrània, i que compta amb 11 països que intercanvien coneixements i experiències. Els participants visitaven dijous les plaques fotovoltaiques de Can Muntanyola, que es van instal·lar el primer semestre de l'any i que actualment proveeixen el 30% del consum energètic total de l'equipament.

Aquesta és una de les actuacions pilot d'energies renovables que s'han fet a la ciutat en el marc d'aquest projecte Europeu. Granollers ha centrat aquesta fase en Palou, on es va fer un estudi potencial de renovables i, a banda de les plaques solars de Can Muntanyola, també es van instal·lar a Can Cabanyes i a l'edifici del servei de jardineria al Parc Firal. A més, s'ha estudiat una xarxa de calor a Palou per mitjà de la caldera de biomassa ja existent al centre cívic i les futures calderes que es preveuen al camp de futbol. Tal i com explica la tècnica de Medi Ambient, Virgínia Domingo, el consistori també ha treballat amb el veïnat de Palou per potenciar l'ús de les energies renovables en l'àmbit privat, i "s'ha establert una estratègia fins al 2022 en inversió en energies renovables".

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, reconeixia que cal avançar més en l'àmbit de l'autoabastament energètic. "Volem els edificis al màxim d'autosufients. Can Cabanyes està proper a l'autoconsum, però Can Muntanyola –amb més necessitats energètiques– està encara lluny de ser autosuficient al 100%", explicava Camps, qui considera que aquesta ha de ser una prioritat del proper mandat.

El projecte Compose s’emmarca dins del programa Interreg Med, té una durada de 3 anys (2017-2019) i compta amb un pressupost de 2.551.244 euros, dels quals un 85% estan finançats per Unió Europea. D'aquest total, Granollers ha pogut disposar de 235.024 euros per a Palou. Amb tot, Camps destacava que el projecte Compose va pagar l'estudi de viabilitat de les plaques fotovoltaiques, però el finançament de la instal·lació ha anat a càrrec de l'Ajuntament. De tota manera, el regidor ha posat en valor l'intercanvi d'experiències en diferents projectes europeus que, a més, des de 2010 han suposat una injecció econòmica de més d'un milió d'euros a la ciutat.

Lideratge eslovè

Aquest projecte Compose està liderat per Eslovènia, que també ha treballat en projectes pilot d'eficiència energètica. Les representants eslovenes, Veronika Valenta i Stanka Klemencic-kosi, han explicat que han treballat la renovació de sistemes de calefacció –de gas, per exemple– per energia solar i de biomassa en zones rurals, on "és el més natural, i és una mesura per combatre el canvi climàtic". En aquest sentit, les especialistes eslovenes reclamen la implicació dels polítics europeus i, en el marc del Compose, preparen un acord conjunt per cercar suports als governs, com ha una segona fase del projecte que ha de promoure polítiques transversals arreu.

A més, en el marc de la trobada europea també s'ha possibilitat la interacció amb empreses locals que treballen en iniciatives innovadores per a la transició energètica, com Estabanell i Fagom.

A la jornada també hi ha participat la doctora i científica eslovena, Lučka Kajfež, com a assessora experta en climatologia. Kajfež va formar part del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC en les seves sigles en anglès) que va rebre el Premi Nobel de la Pau l'any 2007.

Edicions locals