"La pena de mort és el càstig cruel i inhumà per excel·lència"

Amnistia Internacional va exigir l'abolició de la pena capital arreu del món amb la lectura d’un manifest a la plaça de la Porxada

Societat

"La pena de mort és el càstig cruel i inhumà per excel·lència"
"La pena de mort és el càstig cruel i inhumà per excel·lència"

Nil Artiaga

Divendres el grup de Granollers d'Amnistia Internacional Catalunya va exigir l'abolició total i global de la pena de mort a través de la lectura d'un manifest a la plaça de la Porxada, a càrrec de Núria Gómez i Xavier Burgués, membres de l'organització. L'acte s'emmarca en la Jornada Mundial de Ciutats per la vida –el 30 de novembre–, en commemoració de l'aniversari de la primera abolició de la pena de mort que va dur a terme el Gran ducat de la Toscana, l'any 1786.

Granollers, juntament amb gairebé altres 2.000 ciutats d'arreu del món, es va adherir a la celebració d'aquesta 16a Jornada Mundial, "per dir no a aquesta condemna injusta que elimina la vida i que és el càstig cruel i inhumà per excel·lència", va declarar Gómez.

En primer lloc, es va fer referència a l'evolució de la situació la pena de mort en el marc internacional. Tal com va explicar Gómez, quan l'any 1977 Amnistia Internacional va iniciar la seva lluita contra la pena capital "només 16 països havien abandonat aquesta pràctica". Avui en dia, "la majoria de països del món, 106, ja l'han abolit del tot; i recentment 123 estats van votar a favor d'una resolució de l'assemblea general de l'ONU que demana la suspensió de totes les execucions del món com a pas previ de l'abolició global de la pena de mort", va anunciar la ponent.

Tot i això, Gómez va recordar que "la batalla s'està guanyant, però encara queda molt per fer"; ja que, segons les xifres d'Amnistia Internacional, durant el 2017 es van executar almenys 993 persones; i, a més, actualment hi ha almenys 21.919 persones condemnades a mort.

Per últim, el manifest d'Amnistia Internacional va voler posar l'accent a l'Iran; que, segons les dades de l'entitat, l'any passat va executar 507 persones, de les quals moltes van ser condemnades per delictes comesos quan encara eren menors d'edat i mitjançant procediments judicials injustos. En concret, es va destacar el cas de Mohammad Reza Haddadi, del qual l'organització n'està fent campanya per evitar la seva execució per un delicte comès quan només tenia 15 anys.

Núria Gómez va finalitzar la lectura del manifest recordant que "la pena de mort viola el dret a la vida, proclamat a la Declaració Universal dels Drets Humans". I va exigir als governs de tot al món "que facin els passos necessaris per suspendre del tot totes les execucions i aconseguir l'abolició global de la pena de mort".

Edicions locals