El centre de radioteràpia a Granollers vol ser una realitat el 2021

La Fundació Hospital de Granollers, el Consorci del Clínic i l'Ajuntament tanquen l'acord per a desenvolupar el projecte sanitari que donarà servei al Vallès Oriental, Osona i Ripollès

Societat

El centre de radioteràpia a Granollers vol ser una realitat el 2021
El centre de radioteràpia a Granollers vol ser una realitat el 2021

Montse Eras

El centre de radioteràpia a Granollers serà una realitat el 2021. Aquest és el calendari que es marquen la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, l'Ajuntament de la ciutat i el Consorci Hospital Clínic de Barcelona, que avui escenificaven l'acord per iniciar el projecte el proper any.

"Avui és un dia important per a la ciutat i la comarca", assegurava l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral. De fet, el centre de radioteràpia es planteja com un servei per als municipis de l'eix de la C-17, des del Vallès Oriental fins al Ripollès, passant per Osona. Fins ara els malalts oncològics que han de seguir aquest tractament s'han de traslladar a Barcelona. "Només cal haver acompanyat un pacient un dia al servei de radioteràpia per calibrar la magnitud d'aquest acord", exclamava el director de la Fundació Hospital de Granollers, Rafael Lledó. El director de l'Hospital Clínic, Josep M. Campistol, detallava que els tractaments s'allarguen entre 2 i 4 setmanes i són de pocs minuts –entre 15 i 20–, però el desplaçament sovint és important.

Els dos directius sanitaris han explicat com s'iniciava aquest projecte, gràcies a diversos factors "que s'han alineat i que no es poden desaprofitar", deia Lledó. D'una banda, l'aliança dels hospitals de la comarca i de l'eix de la C-17 amb el Clínic, que es formalitzava el 2015, així com el pla director d'oncologia. I, de l'altra, la donació de 18 acceleradors lineals per part de la Fundació Amancio Ortega, tres dels quals destinats al Clínic. Campistol explicava que actualment al centre barceloní n'hi ha dos "que cal renovar, i el tercer vam considerar que ha d'anar al territori, i serà el de Granollers". "Aquest accelerador –un aparell d'alta tecnologia que val uns 2 milions d'euros– pot ser el pal de paller de la C-17 en la vessant oncològica", apuntava Campistol.

Així, l'acord implica la cessió per part de la Fundació Hospital de Granollers del terreny per a la construcció del centre, i l'aportació d'una subvenció de 700.000 euros per part de l'Ajuntament –ja aprovada en el pressupost de 2019– a l'Hospital per a la redacció del projecte d'obra, que l'Hospital Clínic s'encarregarà de licitar i adjudicar –uns tràmits que es podrien iniciar al gener, un cop els respectius òrgans directius ho aprovin (el ple de Granollers ho farà al desembre). A més, el Consorci Hospital Clínic destinarà els equipaments oncològics d'última tecnologia a Granollers, i també hi destinarà recursos humans i coneixement tècnic.

L'Ajuntament també finançarà el vial perimetral que ha de garantir els accessos i la mobilitat al nou centre, que tindrà uns 2.180 metres quadrats, i que es construirà a l'espai que ocupava l'antiga masia de Can Bufí, a la cantonada dels carrers Bartomeu Brufalt, carrer de Manel Cornella i carrer José Zorrilla, a tocar de l'Hospital. De fet, el director d'infraestructures del Clínic, Joan Vila-Masana, ha explicat que el futur edifici estarà connectat amb les instal·lacions actuals de l'Hospital, així com ha destacat que la pendent del terreny cedit serà beneficiosa pel projecte perquè "permet el blindatge dels búnquers necessaris perquè la radiació no surti fora i que cal tapar amb formigó que es podrà suportar sobre el terreny".

La responsable de radiologia oncològica del Clínic, Meritxell Mollà, explicava que la complexitat del tractament –que reben un 40% dels malalts de càncer– han fet que aquests aparells es trobin a hospitals de tercer nivell. "Ara volem portar l'expertesa del Clínic als pacients de la C-17", deia Mollà. Una proximitat que també destacava la doctora Cristina Iniesta, així com "l'equitat, de manera que tots els pacients rebin exactament el mateix tractament, visquin on visquin".

Totes les parts reconeixen, però, que "queda molta feina i que cal trobar els recursos que falten" per a un edifici que té un cost aproximat de 6,5 milions. Mayoral assegurava que la Diputació de Barcelona hi participarà i que Cat Salut no finançarà l'edifici però sí l'activitat. "Estem en diàleg permanent amb administracions i agents econòmics per trobar recursos", afegia. Amb tot, Campistol explicava que el centre de radioteràpia a Granollers entrarà en funcionament el 2021, una data que de fet és límit com "a requeriment per a la donació de la Fundació Amancio Ortega". I, fins i tot, apuntava que a mitjà termini, "en uns cinc anys", hi haurà un segon accelerador per garantir la continuïtat del tractament per si hi ha alguna incidència amb el primer.

Pel que fa a la radioteràpia, l'accelerador podrà fer uns 450 tractaments per any en torns de 8 hores, i uns 800 quan hi hagi el segon aparell. Per això el futur edifici tindrà dos búnquers, així com un tac simulador –bàsic per dissenyar el tractament–, a més d'una zona de suport, sales de consultes i de reunions.

Edicions locals