Granollers supera el nombre d'assalariats que tenia abans de la crisi

Publicada la nova edició dels indicadors que recullen dades de qualitat de vida de 14 ciutats mitjanes de Catalunya

Economia

Granollers supera el nombre d'assalariats que tenia abans de la crisi
Granollers supera el nombre d'assalariats que tenia abans de la crisi

Menys atur, més contractació i més percentatge d’assalariats. Aquests són alguns indicadors del mercat de treball que recull l’informe del Perfil de la Ciutat 2018, que agrupa dades de qualitat de vida de catorze ciutats mitjanes de Catalunya: Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, el Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Viladecans i Granollers.

La taxa d’atur granollerina de finals de l'any passat (12,5%) se situava per sota de la mitjana d'aquests 14 municipis i el nombre de persones aturades (3.730) va baixar de manera considerable entre 2016 i 2017 fins arribar a nivells inferiors als del 2008.

També va disminuir el percentatge d’atur de llarga durada. L’índex de contractació és dels més alts del perfil (125,6%), superat només pel Prat de Llobregat, tot i que la temporalitat també pujava, especialment entre la població de menys de 25 anys, on més del 90% dels contractes són temporals.

El nombre d’assalariats va augmentar i va arribar al percentatge més alt des del 2008 (86%), un dels més elevats del Perfil de Ciutat. També es va recuperar progressivament el nombre d’empreses (2.482) i augmentava el tant per cent de persones ocupades en el sector tecnològic i del coneixement (39,2%).

El preu de l'habitatge, a l'alça

Pel que fa a l’accés a l’habitatge, el nombre de contractes de lloguer formalitzats va disminuir durant l'any passat (-7,9%), una dada que es podria explicar, en part, per la pujada dels preus del lloguer (del 2015 al 2017 hi va haver un increment del 18,3%) seguint les dinàmiques de la resta de membres del Perfil de Ciutat.

També va augmentar de manera destacable el preu del metre quadrat de l’habitatge nou construït: el preu mitjà de Granollers és el tercer més alt de les 14 ciutats estudiades (2.549 €/m2).

El nombre d’habitatges nous va augmentar 2,5 punts, fet que es relaciona amb la disminució del percentatge de desocupats procedents de la construcció (-6 punts). Amb poc més del 2,2% de persones aturades en el sector, representa la xifra més baixa del perfil (només per darrere de Cerdanyola del Vallès).

Dèficit en l'atenció a la gent gran

En l’àmbit de la cohesió social, l’índex de places en centres de dia era el més baix del perfil i arriba al nivell més baix des del 2006 (5,17%) ja que que l’augment de la proporció de persones majors de 84 anys no es va correspondre amb un increment de les places.

D'altra banda, el nombre d’execucions hipotecàries va baixar gairebé un punt, situant-se a 0,66 execucions per cada 1.000 habitants. A més, es recull l’increment dels delictes ingressats per violència de gènere (2,45 per cada 1.000 habitants) en el partit judicial de Granollers.

Finalment, la població granollerina va augmentar (60.695 persones, la xifra més alta dels últims 12 anys, com ho fa també la seva edat mitjana (42 anys). Així, la proporció de persones majors de 64 anys augmenta progressivament des del 2005, una dada que es reprodueix al conjunt de Catalunya i dels països europeus.

La proporció de població estrangera era l'any passat el més baix dels últims 12 anys (12,83%), però el percentatge de persones nascudes a Catalunya és el més baix (només per darrere de Santa Coloma de Gramenet, 60,4%).

 

Edicions locals