'Pensem seguir fidels al nostre poble'

La llibreria La Gralla va rebre divendres la Medalla de la Ciutat, juntament amb les AV de Can Bassa i Congost, i Josep Bover i Xavier Castellsagué, a títol pòstum

Cultura, Societat

Representants de les entitats reconegudes i familiars de les Medalles de la Ciutat 2018
Representants de les entitats reconegudes i familiars de les Medalles de la Ciutat 2018 | Xavier Solanas

"Pensem seguir sent fidels al nostre poble, com va dir el poeta". Així, tot recordant el vers de Salvador Espriu, agraïa Frederic Malàs, un dels socis de la cooperativa La Gralla, la Medalla de la Ciutat a la llibreria del carrer Sant Elisabet, fundada fa més de 50 anys i que rebia la distinció per la seva trajectòria de compromís amb la cultura i la difusió de la literatura a la ciutat i la comarca. Acompanyat de Pep Boix, Neus Masip i Jordi Riu, Malàs va assegurar que es tracta d'un reconeixement "no només a una activitat, sinó també a la població que ens ha tingut en compte".

La Medalla de la ciutat també es lliurava divendres, al Teatre Auditori de Granollers, a les dues entitats veïnals més antigues amb activitat continuada –AV Can Bassa i Congost– i, a títol pòstum, al Rapsode del Vallès Josep Bover (1947-2018) i Blanch, i al epidemiòleg i oncòleg Xavier Castellsagué i Piqué (1959-2016).

La presidenta de l'AV de Can Bassa, Mari Ortiz,  recordava les persones que l'han precedit en la tasca veïnal, com el "Jose, que va perdre la vida a l'entrada del barri, on es va lluitar per la instal·lació d'un semàfor" i la Gloria Bernal. "Can Bassa és diversitat, convivència, solidaritat i també festa", deia. La presidenta de l'AV Congost, Paqui Cortés, també explicava les conquestes, com la policia de barri. "Poc a poc anem a millor", assegurava.

Concepció Bover, germana del Rapsode del Vallès, es mostrava "orgullosa de recollir la medalla, com ho estaria el Josep, que estimava molt la ciutat i la seva gent", i ho demostrava col·laborant amb entitats com Amics de la Unió i Amics dels Pastorets, així com a rabadà per Nadal i com a patge reial.

La família de Xavier Castellsagué –distingit per la seva aportació a la vacuna del papil·loma humà, així com la seva tasca solidària– recollia la distinció pòstuma amb el mateix esperit vitalista que aquest doctor "nascut a Granollers, on va créixer i va construir les seves pròpies ales per volar per tot el món", deia la seva dona, Carme Bonada, que recollia la medalla amb tres dels seus quatre fills, l'Ona, la Paula i el Pol. De fet, d'ells sortien els mots més emotius de la nit, quan recordaven Castellsagué com "una persona natural i humil, que no va necessitar mai ensabonades; viatger i compromès, perquè l'indignaven les desigualtats". "El Xavi omplia de vida i amb aquesta mateixa vida que segueix en nosaltres recollim aquest reconeixement", concloïa la seva filla.

Edicions locals