Xevi Bayona fa una instal·lació artística a Roca Umbert

'La fàbrica s'encén' s'inspira en el foc i el carbó, i s'acompanyarà de dansa vertical i música

Cultura

Una de les novetats del programa festiu nadalenc d'enguany és la instal·lació artísticoarquitectònica que de divendres a diumenge –de 17.30 a 21 h– es podrà veure a Roca Umbert. Es tracta de La fàbrica s'encén, una proposta de Xevi Bayona basada en el foc i el carbó, els elements que feien que l'antiga fàbrica engegués els motores i que ara farà que es converteixi en l'espai de preparació i d'acollida del Nadal. La fàbrica s'encén és una reinterpretació de l'atmosfera fumejant del carbó que havia estat la font d'energia de la indústria.

Aquesta no és la primera intervenció de Bayona a Roca Umbert, que ha participat a la Mostra d'Art Urbà (MAU) –amb la instal·lació d'un mitjó gegant a la nau Dents de Serra– i hi ha impartit tallers, precisament sobre la creació d'instal·lacions efímeres.
Xevi Bayona és un arquitecte i projectista d'Olot –membre dels despatx Xaa arquitectura–. El 2013 va cofundar Muralla 15, col·lectiu multidisciplinari de creació d’activitats culturals. Des del 2014 és director artístic del festival Lluèrnia, i compagina la pràctica professional amb altres projectes com tallers d’art efímer.

Les instal·lacions vinculades al Nadal tampoc són estranyes en el seu currículum. De fet, el 2013 va rebre un premi FAD amb el projecte Factoria i Magatzem dels Reis Mags a l'antiga fàbrica Fabra i Coats del Clot a Barcelona. Els finestrals de la façana es van il·luminar i a contrallum es veia l'activitat d'elaboració de regals.

Anna Rubio Llambí i Pep Rius

La instal·lació La fàbrica s'encén es completarà, a més, cada dia, a les 18.30 h, amb l'acompanyament d'una coreografia de dansa vertical i performance a càrrec de la ballarina i terapeuta Anna Rubio Llambí –habitual del col·lectiu Lawu de dansa creativa–, i l'acompanyament musical en directe del guitarra Pep Rius.

Edicions locals