Oriol Font publica el seu primer llibre escrit en format fals documental

'Ovelles i merda' és una novel·la humorística basada en la transhumància

Cultura

Oriol Font publica el seu primer llibre escrit en format fals documental
Oriol Font publica el seu primer llibre escrit en format fals documental

Format en el món de la imatge –es va graduar en Cinema i Audiovisual a l'ESCAC en especialitat documental–, Oriol Font i Bassa (Granollers, 1981) aterra a la literatura per una qüestió pràctica: "A mi m'agrada explicar històries i l'escriptura és més barata que el cinema", diu l'escriptor novell. Aquest desembre ha tret a la llum el seu primer llibre, "un roadbook rural amb tocs de surrealisme i de ciència ficció", descriu ell mateix.

Ovelles i merda, que és com es titula aquesta novel·la humorística de format inusual, està escrita en forma de documental i, de fet, la idea parteix d'un treball audiovisual. "Quan estudiava a l'ESCAC vaig fer el viatge de la transhumància per fer un documental, que finalment no es va acabar muntant. Em va quedar l'espina clavada", reconeix Font. "El llibre és el documental del documental, amb declaracions de cada personatge –cineasta inclòs– que explica la seva història", detalla.

Així, l'ambientació del relat en aquest camí dels ramats és real, però la resta de l'obra és ficció –amb alguna llicència de diàlegs reals recollits fa anys–. "El fals documental és el meu format preferit perquè, partint de la realitat i amb l'ajuda de la ficció, pots fer el documental perfecte", explica Font, qui es planteja transformar el llibre en pel·lícula. De moment, però, prepara una traducció al castellà que, alhora, estarà adaptat a una altra zona de transhumància de l'Aragó, amb la col·laboració de Txus Tijeras.

Ovelles i merda es pot comprar a Amazon –també en format digital (Kindle)– i a La Gralla (amb un preu de 13 euros). De fet, el llibre es va gestar a la llibreria granollerina, on Oriol Font va cursar un taller d'escriptura creativa de la mà d'Albert Rubio, qui l'ha assessorat per emprendre la docunovel·la. "Em va animar a escriure el llibre tal com jo volia escriure'l. I això és la base de la literatura, que sigui honesta i que quedis satisfet del teu projecte", conclou Font, qui va començar a escriure Ovelles i merda el 2015. Va acabar-ne la primera versió el 27 d'abril de 2016, i la darrera revisió just abans d'imprimir fa unes setmanes. La presentació en societat serà el 31 de gener, evidentment, a La Gralla.

Edicions locals