L'Ajuntament reclama 1,2 milions a la Generalitat del finançament de les escoles bressol

La junta de govern acorda que, si en un mes no rep resposta del Departament, emprendrà accions judicials

Societat

L'Ajuntament reclama 1,2 milions a la Generalitat del finançament de les escoles bressol
L'Ajuntament reclama 1,2 milions a la Generalitat del finançament de les escoles bressol

L'Ajuntament de Granollers planteja la via judicial per reclamar els 1.190.700 euros que la Generalitat hauria d'haver pagat de subvenció de les escoles bressol públiques des de 2014 i fins al curs 2017-18. La junta de govern local ha acordat tornar a requerir el pagament del deute i adreçar un comunicat al Departament d'Ensenyament en què s'informa que, si en un mes no rep resposta, s'iniciaran les mesures legals.

El consistori granollerí, de fet, va ser dels primers al país en iniciar processos per reclamar les aportacions de la Generalitat a les escoles bressol municipals –segons el terç Govern-Ajuntament-famílies aprovat per llei el 2009–. El Departament d'Ensenyament va deixar de pagar el seu terç el curs 2012-13 arran les retallades. Segons ha explicat el regidor d'Educació, Francesc Arolas, l'Ajuntament ja va reclamar la part corresponent al govern català i aquest "va pagar una part significativa dels cursos 2012-13 i 2013-14, per la qual cosa vam aturar el procés". L'aportació fins a les retallades era de 1.800 euros per alumne i any, una xifra que a partir de 2013 es va acordar que es rebaixaria a 1.300 durant 4 anys.

Així, l'import que reclama ara l'Ajuntament és fruit de la suma d'aquest 1.300 euros durant els cursos 2014-15, 2015-16 i 2016-17, així com dels 1.600 euros del curs 2017-18, en què l'acord per quatre anys ja havia acabat.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de principis d'any en que condemnava la Generalitat a indemnitzar una 30 d’ajuntaments per l'impagament del terç de les escoles bressol, ha fet que en els darrers mesos molts ajuntaments hagin optat per la via judicial a l'hora de reclamar l'import. Aquest ajuntament van optar per la via del contenciós administratiu i van obtenir sentència favorable, tot i que la Generalitat també hi ha recorregut en cassació.

Granollers va fer una primera reclamació formal a l'abril que no ha rebut resposta, assegura Arolas. Per això, el govern local tornarà a enviar el requeriment que, si en el termini d'un mes no ha estat respost, se seguirà de l'obertura d'una demanda judicial. "És de justícia que ens ho tornin", diu el regidor, tot i que preferiria arribar a un acord a recórrer als tribunals, i reconeix que l'actual Conselleria "està mirant de pagar a tothom. Però no sabem si quan canviï el govern es respectarà aquesta voluntat", diu Arolas.

Edicions locals