Impuls a les cooperatives com a model de negoci

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental fa una diagnosi de l’estat de l’economia social i solidària a la comarca

Economia

L'equip de Watchit Films
L'equip de Watchit Films

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental ha presentat un balanç de la seva activitat en aquest primer any de vida, en què destaca que han participat un miler de persones en la setantena d’accions que s’han organitzat. A més, s’han fet una quarantena d’acompanyaments a persones emprenedores, associacions o col·lectius que volen constituir-se en cooperativa.

També s’han fet sessions formatives adreçades a tant a emprenedors com a prescriptors públics i privats. S’ha contactat i treballat conjuntament amb nombrosos centres educatius de la comarca i s’han fet formacions en cooperativisme i economia social a més de 300 alumnes de secundària. En total s’han fet accions en 12 municipis diferents.

56 cooperatives actives

D’altra banda, l’Ateneu també ha elaborat una diagnosi de l’economia social i solidària a la comarca –la primera que es fa al Vallès Oriental en àmbit comarcal–, amb la col·laboració de l’Observatori d’Estudis del Vallès Oriental i centrada en el cas concret de les cooperatives. La comarca compta amb 170 cooperatives, de les quals només 56 estan actives.

Aquestes 56 cooperatives estan registrades en 17 municipis de la comarca, la majoria de les quals a Granollers, Mollet, Caldes, les Franqueses i Cardedeu. Entre actives i inactives, Granollers compta amb una cinquantena de cooperatives i les Franqueses amb una vintena.

El 75% són de treball associat, i estan presents en diferents sectors –cultura, serveis, consum, etc.–. “Això ens demostra que l’economia social i solidària és present i té lloc en qualsevol sector”, expliquen des de l’Ateneu.

Entre les Entre les dades analitzades per l’Ateneu, destaca que el 38% de cooperatives inscrites actualment es van crear fa més de 20 anys, el 28% tenen entre 10 i 20 anys, i el 34% s’han creat en els últims 10 anys.

Un model obert

Una de les cooperatives que s’està posant en marxa gràcies a l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental és Watchit Films, una productora audiovisual amb seu a Granollers especialitzada en “explicar històries socials i donar veu a la gent que no té veu”, explica Laura Páez, una de les integrants de l’equip.

La nova cooperativa està impulsada per tres joves granollerins amb l’objectiu de generar continguts propis després de treballar per altres productores. Segons admet Páez, “inicialment no sabíem quina forma jurídica havíem de donar a l’empresa que volíem constituir, per això vam anar a Can Muntanyola a assessorar-nos”.

Va ser aquí on se’ls va posar en contacte amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, que els va ajudar a “analitzar els diferents models de negoci, possibles estratègies de màrqueting i diferents vies que abans no ens havíem plantejat”, diu Linares, un altre dels integrants de la cooperativa juntament amb Páez i Riccardo di Natale.

“Al final vam veure que aquest era el model d’empresa que més s’adequava a la nostra filosofia, ja que és el més obert a la societat: tots cobrem el mateix i compartim les decisions”, diu Páez, qui explica que l’Ateneu els assessora en tot allò que necessiten, sobretot a l’hora de fer tràmits administratius, de gestoria o per liquidar impostos.

“També ens han ajudat a redactar els estatuts, que segurament és la part més difícil”, diu Páez, “ja que les cooperatives es regeixen per una llei pròpia”. “Ara ja hem registrat la denominació social i al gener ja estarem constituïts com a cooperativa”, apunta.

 

Edicions locals