La Tela estrena una nova exposició permanent dedicada a la recerca científica

El Museu de Ciències Naturals inaugurarà 'Tu investigues!' el 12 de gener

Societat

La Tela estrena una nova exposició permanent dedicada a la recerca científica
La Tela estrena una nova exposició permanent dedicada a la recerca científica

El Museu de Ciències Naturals de Granollers, a l'edifici de La Tela –al 102 del carrer Palaudàries–, estrenarà, el dia 12 de gener, una nova exposició permanent que porta per títol Tu investigues! La festa d’inauguració, oberta a tothom, tindrà lloc en el recinte del Museu entre les 11 i les 13 h.

S'hi podran gaudir de visites guiades –de la mà dels mateixos investigadors del museu–, portes obertes a les sales i col·leccions de La Tela, la projecció dels cinc minudocumentals de la sèrie Investigadors i natura, i tallers familiars relacionats amb els quatre àmbits de recerca de l'exposició.

La mostra explicarà "el paper educatiu i científic del Museu", avançava l'alcalde, Josep Mayoral, en el ple de l'estat de la ciutat.  El Museu de Ciències Naturals va néixer el 1987 quan es va rehabilitar la casa Pius Anfres, coneguda com la Tela, per adequar-la com a seu del museu dedicat a la conservació, l'estudi i la divulgació de les ciències naturals. Coincidint amb el 25è aniversari, el 2012 s'inaugurava l'ampliació amb el nou edifici, que incorporava la sala d'exposicions permanents, la biblioteca i el planetari. A banda de la tasca d'investigació i recerca, La Tela potenciava el seu vessant més pedagògic.

El pes educatiu de l'equipament també es desprèn, doncs, d'aquesta nova exposició permanent, que permetrà saber com descobrir què ha menjat un depredador a partir d’una egagròpila, i com és una cova per dins i quins animals hi viuen, entre altres curiositats. Tu investigues! pretén apropar amb rigor la ciència a petits i grans, alhora que els desperta la curiositat per investigar i explorar la natura com si fos un tresor.

Adreçada a un públic familiar, especialment als més menuts de casa, Tu investigues! té un format molt escenogràfic en què es recreen milers de papallones fent un núvol en un prat, un riu interactiu amb amfibis, ratpenats amagats en una cova i un bosc ple de ratolins. De fet, aquests quatre àmbits conformen les quatre àrees d’investigació del Museu de Ciències Naturals de Granollers –papallones, amfibis, ratpenats i petits mamífers– i durant la visita es podran descobrir els secrets que amaguen aquests animals.

"En un període en què la natura rep amenaces diverses com el canvi climàtic i la pressió urbanística i en el qual Catalunya ha desenvolupat una estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat, la implicació social ha de ser un objectiu de país", consideren els responsables de l'equipament. Per això, l’exposició ha de servir, també, per nodrir de nous investigadors els diferents projectes de ciència ciutadana coordinats pel Museu, la Diputació i la Generalitat.

Edicions locals