Els treballadors de la neteja viària convoquen vaga a partir de dijous

Talher i el comitè d'empresa negocien des de 2017 el conveni laboral i demà tenen una nova reunió de mediació al Departament de Treball

Societat

Els treballadors de l'empresa Talher, que des de 2017 s'encarrega del servei de recollida d'escombraries –orgànica i rebuig- i la neteja viària a Granollers, han convocat una vaga a partir de les 6 h de dijous, si és que no s'arriba a un acord amb la direcció respecte al conveni laboral.

Fa gairebé dos anys, el comitè d'empresa ja va convocar una vaga en el moment del traspàs del servei d'Urbaser a Talher per reclamar la subrogació del personal i que es mantinguessin els salaris i plus –com el de festius– de la plantilla. Llavors la vaga no es va arribar a produir perquè in extremis es va pactar la subrogació i Talher es va comprometre a mantenir les mateixes condicions als treballadors durant un any i mig, com a mínim, temps que havia de servir per pactar el nou conveni col·lectiu.

Ara, el comitè d'empresa –liderat pel sindicat Co.Bas (Comissions de Base)– ha convocat la vaga "pels mateixos motius, és a dir per no perdre els drets i evitar retallades", explica el president del comitè, Antonio Tejeo, qui considera que ara hi ha l'agreujant que "el marge d'un any i mig que ens vam donar per negociar el conveni s'ha esgotat i no hi ha acord".

"L'empresa no parla amb claredat. Vol fer una doble escala salarial, diferències amb les noves contractacions, i nosaltres volem els treballadors amb els mateix drets", diu Tejeo. Actualment, el servei té una setantena d'empleats, entre fixes i eventuals.

Dijous passat treballadors i direcció de Talher es van reunir amb la mediació del Departament de Treball, però no es va assolir l'acord. Amb tot, el comitè d'empresa es mostra disposat a acceptar la petició de Talher de pactar els increments salarials durant els propers tres anys, a banda de quin sigui l'increment de l'IPC anual. Així, aquest 2019, els sous s'incrementarien un 2,5%; el 2020, un 2%, i els 2021, un 3%. Tejeo recorda que els empleats de la neteja viària tenen el sou congelat des de 2012, "perquè vam entendre la situació de crisi", però ara cal revisar-ho.

Les dues parts, però, no arriben a l'acord pel que fa a un compromís de manteniment de les condicions de l'actual conveni. Demà, dimarts, a la tarda hi haurà una altra trobada de mediació al Departament de Treball per mirar d'arribar a un acord abans de dijous. De fet, el sindicat assegura que està disposat a negociar fins al darrer minut abans de la vaga.

Malgrat que es tracta d'un conflicte laboral entre els treballadors i l'empresa adjudicatària, el comitè d'empresa considera que "els diners que ha destinat l'Ajuntament al contracte del servei són insuficients", la qual cosa dificulta la contractació de personal per suplències de vacances, per exemple, o per a campanyes especials, com la recollida de fulles a la tardor.

Edicions locals