L'Arxiu Municipal col·labora en la docusèrie de TV3 'La gran il·lusió'

Dilluns, al capítol que estrenava el programa sobre el cinema català s'hi van poder veure imatges de la festa major de Granollers el 1914

Cultura

L'Arxiu Municipal col·labora en la docusèrie de TV3 'La gran il·lusió'
L'Arxiu Municipal col·labora en la docusèrie de TV3 'La gran il·lusió'

L'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha col·laborat amb la docusèrie de TV3 La gran il·lusió, que es va estrenar dilluns i que repassa la història del cinema a Catalunya des dels inicis i fins als anys 50. En la primera entrega, sobre els orígens de les gravacions, s'hi van mostrar imatges de la festa major de Granollers el 1914. Un dels arxius consultats pels autors del documental és l'AMGr.

Es tracta d'un documental distribuït per la casa francesa Gaumont fet amb motiu de la celebració de la Festa Major de Granollers l'any 1914. En el documental es recullen diversos moments d'aquella festa: l'arribada de l'Orfeó Català a Granollers, la ballada de sardanes, la cercavila de gegants i capgrossos, el ball de deu a l'envelat, la col·locació de la primera pedra de l'Hospital i una cursa de ciclisme celebrada entre les Franqueses i Granollers. L'Ajuntament de Granollers l'any 2003 va finançar la preservació i la restauració d'aquest documental en suport nitrat, que forma part de la col·lecció de l'historiador del cinema Miquel Porter i Moix de l'Arxiu de la Filmoteca de Catalunya.

En el primer capítol, titulat I la llum es va fer, s'explica com el cinema neix oficialment a París el desembre del 1895 i un any més tard es fa la primera projecció de Catalunya, a la Rambla. Després, s'expandeix a Barcelona amb les sales burgeses, Rambla amunt, i les sales més populars del Paral·lel. Més endavant, gràcies al tren, arriba a comarques, i, així, a Granollers.

El programa, amb set capítols, és una producció de TV3 i l'ICEC-Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de Costa Est Audiovisuals i EGEDA.

Edicions locals