L'atur es resisteix a disminuir i s'estanca per sobre de l'11%

Granollers i les Franqueses han reduït l'atur en només 118 persones l'últim any d'un mercat de gairebé 40.000 persones actives

Economia

L'atur es resisteix a disminuir
L'atur es resisteix a disminuir

El Vallès Oriental, amb 405.000 habitants, va tancar l’any amb un total de 21.777 persones registrades a les Oficines de Treball de la Generalitat (OTG). La xifra redueix en 1.174 persones (-5,12%) el tancament de l’any anterior, de manera que el 2018 ha estat un any de lleugera recuperació pel que fa a l’ocupació, tot i que no hi ha hagut grans variacions.

De les persones desocupades a final d’any a la comarca, 3.626 són de Granollers, on l’evolució de l’atur durant l’any ha estat molt baixa (-2,8%). Així, la ciutat tancava l’any 2017 amb 3.730 persones desocupades, 104 persones més que ara. Durant els darrers 12 mesos, Granollers ha oscil·lat entre els 3.759 aturats del gener passat (12,6%) i els 3.349 del juny (11,2%), amb una tendència a la baixa els primers mesos de l’any i una tendència a l’alça després de l’estiu.

A les Franqueses la xifra d’aturats no ha aconseguit baixar de les 1.000 persones en tot l’any. De fet, el 2018 va tancar-se amb 1.093 persones registrades a les OTG, 14 menys que el mes anterior i 14 menys també que el desembre del 2017, de manera que en el decurs de l’any la taxa de desocupació s’ha mantingut força estable al voltant de l’11,7%, lleugerament per sobre de la mitjana comarcal, que és de l’11%.

Com a Granollers i al conjunt de la comarca, els primers mesos de l’any van marcar una tendència a la baixa pel que fa al nombre de persones sense feina, tot i que a partir del juliol l’evolució va canviar la tendència i es van recuperar les xifres a l’alça. En tot cas, les oscil·lacions han estat poques: dels 1.014 aturats al juny –la xifra més baixa– als 1.111 del gener passat –la xifra més alta–.  

Es manté la precarietat

Malgrat la lleugera reducció de l’atur l’últim any, des de la UGT asseguren que aquest descens “té un preu massa car” per la precarització del mercat de treball, que es tradueix en “més temporalitat –fins a un 85% dels nous contractes–, més parcialitat, contractes de més curta durada i salaris més baixos”.

Vicenç Albiol, secretari comarcal del sindicat, es mostra preocupat perquè “els últims mesos ja s'ha notat una ralentització del sector industrial i les exportacions, i tot apunta que el 2019 no serà gaire millor". Davant d'això, diu, "cal més qualitat i més valor afegit, així com derogar les reformes laborals".

Igualment, des de CCOO, el secretari general de la comarca, Lalo Plata, carrega contra la "baixa qualitat" de l'ocupació, amb "molta temporalitat i parcialitat no volguda", i aposta per "reforçar la indústria i apujar salaris per reactivar el consum intern".

Per la seva banda, Joan Carles Basi, delegat general de Pimec Vallès Oriental, destaca que "ara hi ha un 7% d'assalariats més a la comarca que l'any passat", i assegura que la perspectiva per al 2019 és de creixement malgrat una certa frenada. "La nostra és una comarca molt industrial i exportadora, de manera que aspectes com el Brexit o la guerra comercial entre els EUA i la Xina ens afecten directament".

Basi també aposta per reforçar la indústria per davant del sector serveis, ja que "la indústria genera més ocupació estable i de qualitat que els serveis, que solen ser molt estacionals".

 

Edicions locals