Les Franqueses commemora el 80è aniversari del bombardeig

L'acte principal serà el 24 de gener (12 h), quan s'inaugurarà un monòlit amb una al·legoria a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Societat

Una comissió ha preparat un seguit d'actes per commemorar l'aniversari
Una comissió ha preparat un seguit d'actes per commemorar l'aniversari

Coincidint amb el 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses del Vallès en què van morir tres persones, el 24 de gener de 1939, l’Ajuntament ha iniciat un projecte de recuperació de memòria per reconstruir com es va viure la Guerra Civil al municipi i ha preparat un programa d’actes de commemoració que començarà la setmana vinent i acabarà al juny.

Per fer-ho, els últims mesos, un equip ha entrevistat diversos testimonis i ha recopilat informació per ampliar l’arxiu i recuperar uns fets que durant molts anys han estat silenciats, i ha preparat dos documentals amb testimonis directes de com es va viure la Guerra Civil al municipi.

“Tant de la guerra com de la postguerra hi ha hagut sempre un gran silenci; per això cal fer un treball de recuperació de la memòria”, diu l’historiador Joan Garriga, un dels integrants de la comissió que ha preparat l’esdeveniment i que el passat mes d’octubre van viatjar a Gernika per la tasca d’aquest municipi basc en la recuperació de la memòria històrica.

“El que hem preparat és també una crítica a la guerra i als bombardejos sobre la població civil”, afegeix Garriga, un dels artífexs dels documentals juntament amb Montse Redondo, Carles Riobó, Jordi Vacca, Ramon Ferrandis i Maria Guàrdia.

Un ampli programa

El tret de sortida de la commemoració serà dijous 24 de gener –dia de l’aniversari– amb un acte institucional. A les 11 h es col·locarà una placa a l’espai bombardejat, a la carretera de Ribes, davant de l’estació, i a les 12 h s’inaugurarà a la plaça de l’Ajuntament un monòlit en memòria de totes les víctimes d ela Guerra Civil, de l’exili i de la repressió franquista.

També es plantarà un plançó del roure de Gernika com a compromís de les Franqueses del Vallès amb la pau i la llibertat, i al vespre (19.30 h), al Casal Cultural de Corró d’Avall, es projectarà el documental Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès, un audiovisual basat en el relat de testimonis i historiadors que repassa els anys en què transcorre el conflicte i incideix en fets històrics com els bombardejos de Gernika, Granollers i les Franqueses i el lligam que hi ha entre aquestes poblacions amb el moviment de refugiats de l’època.

Posteriorment, el programa es completarà fins al juny amb un seguit de conferències, visites guiades al camp d’aviació de Rosanes i al refugi de Can Sorgues de Llerona, la projecció d’un altre documental sobre el camp d’aviació de Rosanes, activitats per als alumnes d’ESO i batxillerat, una exposició i la presentació d’un llibre sobre Francesc Montserrat, alcalde de les Franqueses (1936-1938).

Foment de la pau

En la presentació del programa d’actes, l’alcalde, Francesc Colomé, assegurava que “només coneixent el passat es pot avançar amb fermesa cap al futur”, i en aquest sentit destacava la importància de recuperar la memòria i traslladar-la també als més joves, perquè “la pau s’ha d’inculcar des de petits”, deia.

D’altra banda, en relació amb el refugi de Can Sorgues, Colomé apuntava que “és una joia que tenim al municipi, i està molt ben conservada”, i en aquest sentit apuntava que “seria interessant museïtzar aquest espai” i marcar un itinerari entre els diferents indrets històrics de municipis com Granollers, Canovelles, l’Ametlla, la Garriga i les Franqueses.

 

Edicions locals