Enric Garcia-Pey cedeix a l'Arxiu la documentació recopilada com a estudiós de l'onomàstica

S'hi inclouen 44 metres lineals de documents, àlbums de fotos i altres materials de col·leccionista

Cultura, Societat

Garcia-Pey i l'alcalde Mayoral han signat el conveni a la Sala de Govern de l'Ajuntament
Garcia-Pey i l'alcalde Mayoral han signat el conveni a la Sala de Govern de l'Ajuntament | M.E.

L'estudiós de la toponímia i l'onomàstica del Vallès Oriental, Enric Garcia-Pey, ha cedit tot el fons documental relacionat amb aquestes matèries a l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Granollers (AMGr) per tal que es pugui digitalitzar i posar a l'abast de qui el vulgui consultar. "Un cop tancat l'Inventari General d'Onomàstica del Vallès Oriental –que presentava l'any passat–, penso que cal posar el material a l'abast de tothom", diu Garcia-Pey.

Avui, dimarts, l'alcalde, Josep Mayoral, i Garcia-Pey han signat el contracte que regula el traspàs del fons documental i que estableix una cessió temporal en règim de comodat –contracte pel qual hom rep a préstec gratuït una cosa que tornarà després d'haver-se'n servit– a l’Ajuntament de Granollers.

L'excap de l'Arxiu Municipal i gerent de Roca Umbert, Roser Rodríguez, ha explicat que la documentació recopilada per Garcia-Pey suma 44 metres lineals en unes 400 capses. "Són papers que surten d'arxius, molts privats i de cases. Té un gran valor perquè són còpies de la font original i perquè situen en el mapa de la comarca on són els documents importants", considera Rodríguez.

A més, també ha cedit àlbum de fotos sobre la transformació urbanística de la ciutat dels anys 60 als 80, així com una col·lecció de bosses dels comerços de Granollers entre 1980 i 1990. Garcia-Pey explicava que també hi ha les llistes electorals des de les primeres eleccions després de la recuperació de la democràcia, revistes d'arquitectura, la col·lecció de Cavall Fort i la correspondència que durant anys va mantenir amb Josep Bover, el rapsode del Vallès, que va morir l'any passat.

Els inicis del treball onomàstic

"Vaig començar a fer llistes perquè em cridaven l'atenció els noms dels carrers i les cases, com els de cal Petxina i el bosc de Sant Nicolau", explica Garcia-Pey. Aquests van ser els orígens d'un treball minuciós arreu del Vallès Oriental que l'han convertit en la màxima autoritat de l'onomàstica a la comarca i un dels referents del país.

La curiositat de Garcia-Pey el va portar al registre de la propietat de Granollers, des d'on va anar coneixent gent d'altres pobles del Vallès Oriental que li facilitaven dades. Entre els documents que ha reproduït i que aviat es podran consultar a l'AMGr hi ha els únics cadastres del segle XIX que s'han trobat a la comarca i l'arxiu del Vila de Fogars de Montclús, ara conservat a Sant Esteve de Palautordera, entre altres.

L'alcalde, Josep Mayoral, ha volgut convertir l'acte de cessió en un reconeixement a la tasca de Garcia-Pey de "recuperar els nostres noms. Gran part del nomenclàtor de Granollers té relació amb la seva feina", deia i posava com exemple el carrer del Camp de les Moreres –que s'havia dit carrer París-. Tant l'alcalde com l'estudiós destacaven també la importància de la documentació per a les escoles, perquè s'apropa el coneixement a l'alumnat. "Tant de bo l'inventari s'ampliés amb nous estudis", concloïa Garcia-Pey.

Edicions locals