El Bosco, a punt per patrullar pels barris de Granollers

La Policia Local reforça aquestes unitats especialitzades per donar més qualitat al servei policial de la ciutat

Societat

El Bosco, a punt de patrullar pels barris de Granollers
El Bosco, a punt de patrullar pels barris de Granollers

La Policia Local de Granollers incorporarà, a partir del febrer, dos agents més a la policia de barri. D’aquesta manera ja seran sis els agents locals destinats a aquestes funcions, que passen per “dedicar més temps a les coses, parlar amb la gent amb més deteniment, poder-se centrar més en els conflictes des d’un punt intermedi entre la feina estrictament policial i la mediació, amb la finalitat que el conjunt de la societat funcioni una mica millor”, explica el cap de la Policia Local, Lluís Colomer.

Es tracta d’una figura activa a la ciutat des del febrer del 2017, quan la Regidoria de Seguretat va impulsar el projecte amb l’objectiu d’aproximar més la policia al teixit social de la ciutat. Aquesta figura substitueix el que fins ara es coneixia com a policies de proximitat i dóna als agents un plus de qualitat per resoldre els problemes que sorgeixin a cada barri.

“Fan un treball de més profunditat, de parlar detingudament amb veïns, comerciants i entitats per conèixer més de prop els problemes que es plantegin i tenir més capacitat de resposta”, explica Colomer. “Són unitats especialitzades que donen un nivell de qualitat policial al municipi”, diu el cap de la policia.

El projecte va arrencar ara fa dos anys amb dos policies de barri, i el novembre passat van incorporar-se dos agents nous. Ara, la Policia Local torna a incrementar el grup amb dos agents més, de manera que ja serà possible trobar una patrulla de barri qualsevol dia de la setmana en horari de matí o tarda, especialment als barris de Sant Miquel, Congost, Ponent, Can Mònic, Can Bassa, Can Gili i Primer de Maig. “Són patrulles que van a peu pels barris, tot i que es poden desplaçar a qualsevol altre lloc si hi ha un motiu per fer-ho”.

Tot i que el projecte està als inicis i no es pot dir que estigui del tot consolidat, la valoració que en fa la Policia Local és molt bona, malgrat que “la seva implantació requereix mitjans, personal i temps, de manera que cal suport econòmic i equipament perquè el projecte tiri endavant i continuï ampliant-se”, diu Colomer.  

Patrulla canina

També des d’aquest febrer, el grup de policies de barri comptarà amb el suport del Bosco, un gos que reforçarà la tasca policial especialment en la detecció de substàncies estupefaents. L’animal, de tres anys, és propietat del Jaume, un dels agents que s’encarregarà de les tasques de barri, qui va proposar d’incorporar el gos com a suport a la tasca policial.

Es tracta d’un pastor belga malinois, una raça amb una aptitud innata com a guardià, de defensa i de servei, i molt adequada per a la vigilància, ja que els gossos solen estar sempre actius i alerta. “Vaig oferir el meu gos al cos perquè estic segur que serà un instrument molt bo per a la policia”, diu el Jaume.

Des de ben petit va començar una obediència, té molta capacitat de treball i ara, a més, està seguint un entrenament específic per a la detecció de drogues. “Pot arribar a detectar fins a set substàncies diferents, a més de cartutxos, que immediatament podem relacionar-se amb la tinença d’armes”. “Aquesta capacitat serà molt útil a l’hora de fer controls policials”, apunta l’agent, qui alhora també assegura que “el gos serà una manera de relacionar-se i agafar més confiança amb el veïns”.

El Bosco patrullarà sempre amb el Jaume, perquè ell és el seu guia i propietari, l’agent que sap interpretar l’animal. “Hem de dosificar la seva feina; fer una recerca de substàncies és molt esgotador per al gos, de manera que tampoc pot estar patrullant tot el dia”, explica.

Consum de drogues

Entre Mossos d’Esquadra i Policia Local es fan cada any més d’un centenar de denúncies per tinença o consum de substàncies il·legals a l’espai públic de Granollers, i des de la Policia Local confien que a partir del moment en què el gos comenci a patrullar es notarà un canvi important en la troballa de petites substàncies que als agents els costa de detectar.

“La tinença o consum de drogues a l’espai públic és infracció, i la gent que té aquest hàbit ha de saber que a partir d’ara serà més fàcil enxampar-los”, diu Colomer. Actualment, la multa per consumir o disposar de drogues a l’espai públic és de 600 euros.

 

Edicions locals