Latinos por la República: 'No volem viure en un Estat opressor'

La plataforma popular va destacar la importància de difondre les raons a favor de la independència de Catalunya entre les persones originàries d'Amèrica Llatina, en un acte al barri de Sant Miquel de Granollers

Política

Latinos por la República fa una xerrada-debat al barri Sant Miquel de Granollers
Latinos por la República fa una xerrada-debat al barri Sant Miquel de Granollers | Nil Artiaga

Nil Artiaga

Sota el lema Fem barri, el col·lectiu Latinos por la República dissabte va organitzar, de forma conjunta amb el CDR Granollers, una xerrada-debat sobre la independència de Catalunya al barri Sant Miquel; un acte en el qual hi va poder participar, no només els membres d'aquest col·lectiu, sinó tothom que es va acostar a la cantonada del carrer Cristòfol Colom amb Calderón de la Barca. 

Latinos por la República és una plataforma popular que es va constituir a les xarxes socials després de l'1-O, i que està impulsada per voluntaris, majoritàriament residents a Barcelona i que són provinents dels països de l'Amèrica Llatina, que van venir a viure a Catalunya fa uns anys, i que ara s'han organitzat per fer actes i difondre els motius per donar suport al procés d'independència. Segons el col·lectiu, hi ha unes 20 persones voluntàries "oficialment" inscrites, però la xifra exacta de gent que hi participa no se sap, ja que "cada cop s'hi va sumant més gent", asseguren des de Latinos. 

Una de les voluntàries, procedent de Mèxic, la Mercedes, explicava que aquest moviment va néixer perquè hi ha moltes persones procedents de l'Amèrica Llatina que volen la independència "perquè no volen viure en un Estat opressor, que tracta els immigrants com a persones de segona", sinó "en un país més petit on els recursos es puguin administrar millor". "Si l'Estat amenaça un català nascut a Catalunya amb l'estratègia de la por, imagina't què fa amb una persona vinguda de fora, que la poden amenaçar amb treure-li els papers, per exemple", va concloure la Mercedes.

Una altra noia, en aquest cas originària de l'Equador i que fa només 3 anys que viu a Catalunya, l'Evelin, va afegir que Latinos por la República també serveix "per donar visibilitat al moviment independentista a escala de l'Amèrica Llatina a través de les xarxes socials"; un moviment que creu que és "una lluita per una causa justa". 
L'Evelin, a més, va comparar el fet que l'Equador havia estat una colònia espanyola amb la situació de Catalunya; i que per això sentia "empatia" amb l'independentisme: "la col·laboració ciutadana i el no voler dependre d'un Estat opressor són trets comuns", va declarar; però va recordar també que allà "la independència va costar molts anys i molts morts, cosa que no ha de passar aquí", va remarcar.

Un altre voluntari de Latinos por la República, present a l'acte, l'Osvaldo, procedent del Perú, opinava que ara "la causa de l'independentisme català és més emocional que econòmica", perquè "amb les inversions promeses per Pedro Sánchez no ha disminuït la voluntat de fer un país nou", va concloure Osvaldo. Posteriorment, deia que "l'acció no violenta no consisteix només a fer manifestacions o queixar-se", sinó que, i anant més enllà, va afegir que "s'ha de fer boicot als productes de les empreses de l'Ibex35, entre altres coses".

Edicions locals