La Porxada lluu una nova il·luminació artística

L'objectiu de l'Ajuntament és instal·lar llums per posar en valor 25 elements del patrimoni arquitectònic de Granollers

Societat

Dilluns es va presentar la nova il·luminació de la Porxada
Dilluns es va presentar la nova il·luminació de la Porxada | M.E.

El monument més simbòlic de Granollers, la Porxada, té des d'ara una nova il·luminació artística que pretén destacar el seu valor patrimonial. L'actuació al centre de la ciutat s'emmarca en el pla director d'enllumenat del patrimoni que es va redactar l'any passat i que inclou 25 edificis i elements arquitectònics de la ciutat.

"Hem prioritzat tenir l'enllumenat municipal en condicions i, un cop acomplert, comencem amb un capítol que teníem pendent: la il·luminació de monuments", explica el regidor de Serveis Municipals, Juanma Segovia. A més, el responsable municipal destacava el fet que el nou enllumenat de la Porxada hi reduirà el consum energètic en un 60%.

El redactor del pla director, Alfred Sá, ha explicat que aquest tipus d'il·luminació permet que el patrimoni arquitectònic "també llueixi de nit, que sigui més conegut i, de retruc, incrementa el turisme i les pernoctacions".

En el cas de la Porxada, s'han instal·lat projectors petits de 6 watts que il·lumina les 15 columnes, així com 24 punts més per enllumenar les encavallades del sostres. Aquesta serà la llum que es mantindrà encesa des del vespre i fins a la 1 de la matinada aproximadament. També hi ha una il·luminació semblant a la que hi havia fins ara per a la resta d'hores nocturnes, i una altra més potent per quan s'hi celebrin fires i esdeveniments.

"Cada estil arquitectònic necessita una il·luminació diferent", explica Sá, qui detalla que en el cas del patrimoni medieval cal una llum groguenca més senzilla. En canvi, en els edificis contemporanis hi ha prevista més tecnologia, amb color i projeccions.

25 edificis, a mig i llarg termini

L'alcalde, Josep Mayoral, ha explicat que el pla contempla 25 edificis, que s'aniran il·luminant a mig i llarg termini, a mida que es vagi aconseguint el finançament. "Caldrà anar a trobar recursos", deia. De fet, SomGranollers avançava fa uns mesos que l'Ajuntament ha presentat un projecte que inclou la il·luminació del patrimoni industrial de la ciutat als fons europeus Feder.

El proper edifici que canviaria els seus llums, però, podria ser el de l'ajuntament, per al qual Sá ha explicat que n'està fent l'estudi. A banda dels elements medievals i els edificis modernistes, el pla també preveu les xemeneies de les antigues fàbriques, així com edificis contemporanis, com el Gra, el Museu i el Teatre Auditori.

Edicions locals