Arrenca la commemoració del 80è aniversari del bombardeig a les Franqueses

Aquest dijous es descobrirà un monòlit a la plaça de l'Ajuntament i es plantarà un plançó del roure de Gernika

Societat

Monòlit d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el feixisme, a la plaça de l'Ajuntament
Monòlit d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el feixisme, a la plaça de l'Ajuntament

Amb motiu del 80è aniversari del bombardeig de les tropes franquistes sobre les Franqueses, el 24 de gener de 1939, l'Ajuntament ha preparat un seguit d'actes per commemorar l'efemèride. D'aquesta manera es pretén recuperar i divulgar la memòria històrica i sensibilitzar la població, especialment els més joves, perquè aquests fets no es tornin a repetir mai més. 

La primera tongada d'actes de commemoració tindran lloc aquest dijous, 24 de gener. A les 11 h tindrà lloc la col·locació de la placa commemorativa a l’espai bombardejat el 24 de gener de 1939, just davant l'estació de Corró d'Avall.

Tot seguit, a les 12 h, a la plaça de l’Ajuntament, hi haurà parlaments institucionals i de l’historiador Joan Garriga i s'inaugurarà un monòlit –elaborat en pedra per Jordi Barbany, escultor de la Sagrada Família– en memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil (1936-1939), de l’exili i de la repressió franquista.

A continuació es plantarà als jardins de la mateixa plaça un plançó de l’arbre de Gernika com a compromís de les Franqueses del Vallès amb la pau i la llibertat.

Ja a la tarda (19.30 h), al Casal Cultural de Corró d’Avall, es projectarà el documental Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès, el primer documental produït sobre les vivències de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès i basat en el relat de testimonis i historiadors.

Més actes

La programació continuarà el 29 de gener (10.30 h) al Teatre Auditori Bellavista, amb una activitat educativa per als estudiants de 4t d'ESO i 1r de batxillerat; el 14 de febrer (19.30 h), a la sala de plens de l'Ajuntament, amb la conferència Les Franqueses del Vallès, els darrers dies de la guerra, a càrrec de l'historiador Joan Garriga; i el 4 d'abril (19.30 h), a la sala de plens, amb la conferència El cost humà de la Guerra Civil i la implantació del franquisme, a càrrec de l'historiador Joan Garriga.

L'11 d'abril (19 h), a la sala de plens, es presentarà el llibre Del somni republicà a la foscor de la dictadura –Francesc Montserrat, alcalde de les Franqueses (1936-1938)–; i el 9 de maig (19.30 h), al Casal Cultural Corró d'Avall, es projectarà el documental Una joia de la història. El camp d'aviació de Rosanes durant la Guerra Civil.

D'altra banda, el 3 de febrer, 10 de març, 5 de maig i 2 de juny (11 h) també hi haurà una visita guiada al camp d'aviació de Rosanes i el refugi de Can Sorgues, per a les quals s'han obert les inscripcions a l'Ajuntament.

Finalment, el 6 de juny hi haurà un acte de cloenda, i del 8 de març al 8 de maig, de manera itinerant, hi haurà l'exposició Amparo Poch, el compromís d'una dona lliure.

 

Edicions locals