Granollers aprova el Pla d'Acció Social per combatre l'exclusió

Acord unànime sobre el document que ha de guiar les actuacions dels propers 10 anys

Societat

Granollers aprova el Pla d'Acció Social per combatre l'exclusió
Granollers aprova el Pla d'Acció Social per combatre l'exclusió

La crisi ha deixat una estela de vulnerabilitat crònica en una part de la societat. Aquest fenomen socioeconòmic, lligat a canvis demogràfics com l'envelliment de la població i l'afebliment de les xarxes relacionals i comunitàries, han estat el punt de partida per a l'elaboració del pla estratègic d'acció social de Granollers, que dimarts aprovava per unanimitat el ple de l'Ajuntament.

El pla, qui l'actual conseller i exregidor d'ERC, Chakir El Homrani, va convertir en el seu cavall de batalla durant l'estada a l'Ajuntament, partia, doncs, d'un consens entre la formació republicana i l'equip de govern socialista. A més, ha rebut també les aportacions de la CUP i, finalment, el beneplàcit de tots els grups municipals.

La regidora de Serveis Socials, Maria del Mar Sánchez, explicava que l'objectiu principal del pla d'acció social és "fer de Granollers una ciutat més inclusiva i amb millors oportunitats per a tothom", de manera que pretén "aprofundir i analitzar els fenòmens d'exclusió social, redefinir les línies d'intervenció social perquè hi tingui més cabuda el desenvolupament comunitari i el treball social amb les persones, i fer de la inclusió social i l'equitat una fita compartida amb totes les àrees municipals, administracions i teixit social".  Es tracta d'un pla que marca línies d'actuació a llarg termini i, de fet, té una vigència de 10 anys.

El PDeCAT, sobre l'habitatge

El portaveu del PDeCAT-DC, Àlex Sastre va destacar que dues de les línies importants del pla –l'atenció a la salut mental i a l'envelliment de la població– no estan vinculades estrictament als estralls de la crisi. A més, va alertar que les dificultats per accedir a un habitatge "no necessàriament estaran lligades a persones en situació de pobresa", com a conseqüència de l'encariment del sector. De fet, l'alcalde, Josep Mayoral, estava d'acord en què aquest és un dels àmbits "que més fan patir" i reclamava a les administracions catalana i estatal que "prenguin mesures, si no, els municipis no ens en sortirem", lamentava.

ERC vol més concreció

El regidor novell d'ERC, Pau Llobet, va defensar les idees de justícia social que inspiren el pla, i va destacar les aportacions d'Esquerra, com la mirada global de la conurbació de Granollers –amb les Franqueses, Canovelles i la Roca–. Llobet celebrava la importància que el pla dóna al treball comunitari "per trobar espais de trobada entre els veïns. Això haurà de tenir molt pes en els serveis socials perquè ara toca reforçar la prevenció". Amb tot, ERC trobava a faltar "una major planificació, un calendari i partides pressupostàries" per desenvolupar el pla.

Cs, satisfets

El regidor de Ciutadans Roberto Carmany va fer una intervenció breu per felicitar els actius implicats en el pla, del qual "n'estem molt satisfets". Cs diu que "s'ha parlat molt amb la gent i s'ha detectat qui realment té problemes".

La regidora Sánchez va explicar que la diagnosi del pla va incloure una enquesta presencial a 300 persones, a més d'una vuitantena més a usuàries de serveis socials.

La CUP insisteix en la tarifació

Maria Oliver, regidora portaveu de la CUP, també demanava més concreció de recursos i terminis al pla. Malgrat això, assegurava que "és una de les millors coses que ha fet aquest govern", i s'alegrava de veure-hi propostes que la CUP ha fet durant el mandat. Així, destacava com el pla conclou que l'administració ha de deixar espais per a l'autogestió, que cal resoldre la segregació escolar, la descentralització, el foment de la bicicleta i que els plans d'ocupació siguin d'un any.

Amb tot, insistia: "quan es parla de l'accessibilitat a activitats i adequar la quota, se'n pot desprendre la necessitat de tarifació social".

Edicions locals