EnRaonar: 'Parlar amb qui pensa diferent i respectar-se és clau per a la convivència'

Unes 60 persones participen en una trobada d'EnRaonar per "enfortir el debat democràtic"

Societat, Política

Una seixantena de persones van assistir a la trobada a la Sala Tarafa
Una seixantena de persones van assistir a la trobada a la Sala Tarafa

El col·lectiu EnRaonar, que des de fa alguns mesos impulsa un projecte per enfortir el diàleg i la convivència democràtica en l'àmbit polític, va celebrar dimarts una nova trobada a la Sala Tarafa a la qual van assistir una seixantena de persones, entre les quals representants d'entitats socials i culturals de la ciutat, exregidors de diferents organitzacions polítiques –Jaume Vernet, Pietat Sanjuán, Germán Cequier i Ramon Daví–, i exalcaldes, com Josep Pujadas i Carme Esplugas.

L'acte, dinamitzat pel periodista Eloi Vila, va consistir en una presentació del col·lectiu per part dels impulsors i la intervenció de bona part dels assistents, que van compartir la visió personal del moment polític actual, ja fos des d'un punt de vista emocional o més racional.

Ramon Daví, un dels impulsors, explicava que EnRaonar és un col·lectiu "transversal, demòcrata i en cap cas equidistant, ja que hi ha gent de diferents sensibilitats polítiques disposades a escoltar i dialogar per donar maduresa a la democràcia".

En aquest sentit, les intervencions van ser d'allò més diverses pel que fa a posicionaments polítics, des dels qui consideraven que "en cap cas hi ha hagut un debat democràtic sobre la independència, sinó un debat identitati imposat i excloent", fins als qui valoraven "l'empoderament popular i l'interès de participació democràtica que ha generat el procés".

En tot cas, tothom coincidia en la necessitat de poder tractar el debat independentista amb naturalitat i respectar aquells qui pensen diferent. "Cal molt diàleg per reconduir d'una manera pacífica i democràtica la situació actual", apuntava la Dolors. "Hem confós democràcia amb anar a votar quan ens convoquen, i amb això no n'hi ha prou; democràcia és tenir sentit crític, participar i expressar respecte per l'opinió de l'altre", deia l'Antonio. "Si fins ara hem estat capaços de parlar amb normalitat, en el futur també hem de ser-ne capaços", afegia l'Elena.

Pietat Sanjuán, una altra de les impulsores, apuntava que el diàleg des de la diferència enriqueix la convivència pacífica entre veïns. "Sabem que no podem canviar el món, però amb accions com aquesta sí que podem canviar l'entorn més immediat", assegurava.

 

Edicions locals